témavezető: Szendrő Katalin
helyszín (magyar oldal): Agrár-és Élelmiszergazdasági Intézet helyszín rövidítés: AÉI
A kutatási téma leírása:
A világ népessége növekszik, az életszínvonal emelkedik, és az emberek egyre több húst és
egyéb állati eredetű ételeket fogyasztanak, a korábban alacsonyabb jövedelemmel rendelkező
országokban is. A rendelkezésre álló élelmiszerforrás azonban korlátozott. Ezzel egyidőben
erőteljes a nyomás a húsfogyasztás csökkentésére, mert többen úgy vélik, hogy az
állattenyésztés fontos szerepet játszik a globális felmelegedésben, az üvegházhatást okozó
gázok kibocsátásában stb. Úgy tűnik, hogy a fehérje szükséglet kielégítésére alternatív
megoldásokat kell találni. Számos hagyományosnak tekinthető mód kínálkozik az állati
eredetű termékek növelésére és a kereslet kielégítésére: fejlett technológiák (új tenyésztési
eljárások, termelési módszerek, génszerkesztés, stb.). Mindemellett, több alternatív megoldás
is terjedőben van, mint a növényi alapú „húskészítmények” különböző növények, gombák,
algák felhasználásával, rovarok (rovarlisztek), valamint in vitro tenyésztéssel előállított
húskészítmények (tenyésztett vagy mesterséges hús). A kutatómunka célja megvizsgálni a
fogyasztók hozzáállását a növényi vagy rovar eredetű és tenyésztett húshelyettesítőkhöz
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1