Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szendrő Katalin
A növényi alapú húshelyettesítők, tenyésztett húsok és rovarok, vagy rovarokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztói megítélésének vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdaság- és Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szendrő Katalin
helyszín (magyar oldal): Agrár-és Élelmiszergazdasági Intézet
helyszín rövidítés: AÉI


A kutatási téma leírása:

A világ népessége növekszik, az életszínvonal emelkedik, és az emberek egyre több húst és
egyéb állati eredetű ételeket fogyasztanak, a korábban alacsonyabb jövedelemmel rendelkező
országokban is. A rendelkezésre álló élelmiszerforrás azonban korlátozott. Ezzel egyidőben
erőteljes a nyomás a húsfogyasztás csökkentésére, mert többen úgy vélik, hogy az
állattenyésztés fontos szerepet játszik a globális felmelegedésben, az üvegházhatást okozó
gázok kibocsátásában stb. Úgy tűnik, hogy a fehérje szükséglet kielégítésére alternatív
megoldásokat kell találni. Számos hagyományosnak tekinthető mód kínálkozik az állati
eredetű termékek növelésére és a kereslet kielégítésére: fejlett technológiák (új tenyésztési
eljárások, termelési módszerek, génszerkesztés, stb.). Mindemellett, több alternatív megoldás
is terjedőben van, mint a növényi alapú „húskészítmények” különböző növények, gombák,
algák felhasználásával, rovarok (rovarlisztek), valamint in vitro tenyésztéssel előállított
húskészítmények (tenyésztett vagy mesterséges hús). A kutatómunka célja megvizsgálni a
fogyasztók hozzáállását a növényi vagy rovar eredetű és tenyésztett húshelyettesítőkhöz

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2024-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )