Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Szakály
Fogyasztói preferenciák a növényi alapú élelmiszerek piacán

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
business and management
Károly Ihrig Doctoral School of Management and Business

Thesis supervisor: Zoltán Szakály
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Abbreviation of location of studies: DEGTK


Description of the research topic:

A jelenlegi nyugati étrendi formák, amelyek nagy mennyiségű állati eredetű élelmiszert, különösen húst tartalmaznak, nem fenntarthatók, negatív hatással vannak az éghajlatra és a környezetre, az emberi egészségre, az állatok jólétére és a globális élelmezésbiztonságra. A hagyományos hústermelési rendszerekkel szembeni kritikák miatt az élelmiszeripar egyre inkább keresi az állati eredetű élelmiszerek helyettesítésének lehetőségeit. A növényi alapú étrend minden olyan étrend, amely növényi eredetű élelmiszereket nagy arányban tartalmaz. Ide tartozhatnak a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a fehérje-helyettesítők, például a szójatermékek. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az étrend kizárólag növényi alapú, de valószínűleg egyre kevesebb benne az állati eredetű élelmiszer. A vegetáriánus étrendet követő fogyasztók pontos arányát különösen nehéz felmérni, mivel a szakma több növényi alapú étrendet eleve megkülönböztet, és országonként is eltérhet az arányuk. A vegetáriánusok legnagyobb aránya Indiában található, ahol a lakosság 30-40%-a követ növényi alapú étrendet. Európában a vegetáriánusok aránya Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Németországban a legmagasabb (9%), míg Hollandiában 4%. Érdemes kiemelni Ausztriát és Svájcot is, ahol a vegetáriánusok aránya 3–3%. Az Egyesült Államokban a résztvevők mindössze 4%-a számolt be arról, hogy az elmúlt 12 hónapban vegetáriánus, 2%-a pedig vegán étrendet követett egészségügyi okokból. Magyarországon a vegetáriánusok aránya megközelíti a 3%-ot, míg a magukat vegán fogyasztónak vallók az 1%-ot sem érik el. A kutatás célja a fogyasztók növényi alapú étrenddel kapcsolatos preferenciáinak vizsgálata. A kutatás során szekunder és primer adat- és információgyűjtési módszereket egyaránt alkalmazunk. A primer kutatási módszerek közé tartozik a netnográfiás kutatás, a szakértői interjú és a fogyasztói kérdőíves megkérdezés. A kutatás során több modellre is támaszkodunk. Ide sorolható a tervezett viselkedés modellje, illetve a transzteoretikus modell. Ezeket a modelleket a kérdőíves megkérdezés kérdőíve fogja részletesen tartalmazni.

Required language skills: magyar
Recommended language skills (in Hungarian): angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2024-05-15


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )