témavezető: Kertész Szabolcs
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegytetem, Mérnök Kar helyszín rövidítés: SZTE
A kutatási téma leírása:
A kutatási munka fő célja a tejfeldolgozás során keletkező tejipari melléktermékek, döntően a tejsavó és az író szétválasztása és hasznosítása. Az író és a tejsavó régóta ismert magas tápértékükről és az immunrendszert serkentő vegyületeikről. Az író nagy mennyiségben tartalmaz tejzsír-golyócskák membrán alkotóit, és ezek az anyagok nagy jelentőséggel bírnak az emberi egészség szempontjából. Ehhez hasonlóan a tejsavó is gazdag immunglobulinokban és funkcionális peptidekben. A tejből származó immunstimuláló vegyületek többsége azonban érzékeny a hőkezelésre.
Jelen kutatásban a hőkezelést a nem termikus élelmiszer-feldolgozási technikák kombinálásával kívánjuk felváltani, hogy megvédjük a hőérzékeny funkcionális összetevőket a feldolgozás során. A funkcionális vegyületek szelektív dúsítására alacsony nyomású membránelválasztási technikákat alkalmazunk, elsősorban mikroszűréssel (MF) és ultraszűréssel (UF) valamint egyéb nem termikus eljárásokkal, például diafiltrációval (DF) és/vagy nagy hidrosztatikus nyomással (HHP) megvalósított kombinált eljárásokkal. Az MF csökkentheti az író és a tejsavó kezdeti mikrobaterhelését és a funkcionális tejvegyületek előkoncentrációját, míg az UF szelektíven koncentrálhatja a funkcionális vegyületeket. A kutatás további célja a használt, eltömődött polimer membránok utólagos tisztítása, majd újra használatuk lehetőségeinek vizsgálata.
előírt nyelvtudás: Englis ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2024-04-30
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).