Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A háromdimenziós ultrahangtechnika jelentősége a szülészet-nőgyógyászatban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Gőcze Péter
helyszín (magyar oldal): Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi másfél évtizedben az ultrahang-diagnosztika rohamos fejlődésének lehettünk tanúi. A kétdimenziós ultrahangvizsgálat csupán tomografikus síkok ábrázolására képes, „foto-realisztikus felületi, illetve áttetsző” képek megjelenítése nem lehetséges, a térfogatmérés pontatlan, továbbá nehéz a reprodukálhatóság, a dysmorphologiai értékelés korlátozott. Az 1980-as évek vége óta a háromdimenziós ultrahangtechnika a kutatás fő területévé vált a medicinában, majd az 1990-es évek második felében a szülészet-nőgyógyászatban is. A háromdimenziós vizsgáló módszer a diagnosztikus pontosság és gyorsaság jelentős javulását eredményezte. A szülészetben a térhatású kép segítségével az ébrény és a magzat anatómiai viszonyai pontosabban elemezhetők, számos fejlődési rendellenesség korábban kerülhet felismerésre. A magzati szervvolumetria áramlásvizsgálatokkal kiegészítve normál és kóros szervműködés vizsgálatát teszi lehetővé. Nőgyógyászati diagnosztikában a petefészkek és a méh normál és kóros állapotainak vizsgálatánál a szervvolumetria kiegészíthető egyedi háromdimenziós, térbeli áramlásvizsgálatokkal: colorhistogram-analízis alkalmazásával quantitatív szövet- és szervperfúziós vizsgálatok végezhetők. Az új évezredben a technika fejlődésével megvalósult a háromdimenziós digitális képalkotás és archiválás. A digitális képfeldolgozás birtokában a beteg jelenléte nélkül utólagos kielemzésre, digitális konzultációra nyílik lehetőség.
PhD kutatási téma az alábbi célkitűzések köré csoportosul: 1. A háromdimenziós ultrahangtechnika volumetria új módszerének, az eXtended Imaging VOCAL módszer reprodukálhatósága. 2. Az eXtended Imaging VOCAL módszer in vitro, illetve in vivo validálása. 3.A VOCAL és az eXtended Imaging VOCAL volumetria módszerének összehasonlítása. 4. A háromdimenziós ultrahangtechnika volumetria módszerének jelentősége a klinikai gyakorlatban.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )