Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Nagy
Redox jelátvitel daganatos megbetegedésekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
theoretical medicine
Doctoral School of Interdisciplinary Medical Sciences

Thesis supervisor: Péter Nagy
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A reaktív oxigén származékok (ROS – reactive oxygen species) általános roncsoló hatásukról ismertek, ugyanis felhalmozódva károsítják a sejt makromolekuláit. Ezáltal különböző krónikus állapotokhoz járulnak hozzá, többek között a daganatos megbetegedések kialakulásához. A sejtekben antioxidáns kismolekulák és enzimek egész arzenálja található, melyek az oxidatív károsodással szemben hatékonyan védik a sejteket. A NADPH-oxidázok (NOX enzimek) felfedezése fontos paradigmaváltáshoz vezetett, ugyanis ezen enzimek fő feladata a ROS-ok termelése különböző sejt- és szövettípusokban. Felmerült a kérdés, vajon a sejteknek az alapvető működésükhöz ténylegesen szüksége van a ROS-ra, és amennyiben igen, milyen folyamatokban játszanak szerepet. Mára általánosan elfogadott, hogy a ROS-ok számos folyamatban kulcsszerepet játszanak, például a patogének elleni védelemben, illetve a sejten belül zajló jelátviteli és metabolikus folyamatok redox vezérlésében. Mára tehát széles körben elfogadott, hogy a redox egyensúly fenntartása elengedhetetlen a sejtek egészséges fiziológiájához.
A reaktív cisztein oldalláncok fontos elsődleges célmolekulái a ROS-nak. A tiolfehérjék molekuláris funkciói elsősorban az aktív centrumban található reaktív cisztein oldalláncok redoxi reakcióihoz köthetők. Más fehérjék szabályozó cisztein oldalláncainak oxidációja/redukciója a fehérjefunkció, a fehérje-fehérje interakció, a sejten belüli lokalizáció, illetve a transzkripciós szabályozás megváltozásához vezethet. A redox jelátviteli folyamatok legfőbb oxidálószere a hidrogén-peroxid (H2O2), mely az egyes redox-regulált fehérjék oxidációjáért felel, ilyen fehérjék például egyes foszfatázok, kinázok és számos transzkripciós faktor. Az elmúlt években derült arra fény, hogy a peroxiredoxin enzimcsalád tagjai központi szerepet játszanak a redox jelátviteli útvonalakban azáltal, hogy az endogén H2O2 mintegy 95%-át lebontják és a H2O2-ról származó oxidatív ekvivalenseket, tehát a redox jelet a célfehérjékre továbbítják.
Az enzim-vezérelt cisztein módosítások közé tartozó fehérje perszulfidációról velünk egyetemben többen megmutatták, hogy számos folyamatban kiemelkedő szerepet játszik. Ezek a felfedezések a redox biológia egy új koncepciójához vezettek, a reaktív kén származékokhoz (RSS – reactive sulfur species), mely mára a terület egyik leginkább kutatott témájává vált.
Nagy jelentőséggel bír továbbá, hogy a redox/perszulfidációs állapot megváltozását számos daganattípus esetén megfigyelték. A redox szabályozás és jelátvitel, illetve a szulfán-kén származékok kulcsszerepet játszanak a tumorigenezisben és a daganatterápiára adott válaszban. Kutatócsoportunkban azt vizsgáljuk, hogy a ROS-ok és RSS-ok daganatsejtekben bekövetkezett változásai hogyan befolyásolják a jelátviteli és metabolikus útvonalakat, mellyel célunk új daganatos terápiák azonosítása.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )