Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pongrácz Judit
Tüdő daganatok, elsősorban a nem kissejtes tüdőrák molekuláris hátterének vizsgálata különös tekintettel a Wnt molekula-család szerepére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Pongrácz Judit
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A krónikus gyulladásos tüdő megbetegedésekben szenvedő betegeknél igen magas a daganatok kialakulásának aránya. Az egyik fő daganattípus a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC). Az NSCLC az egyik vezető halálok világszerte. Az evolúciósan konzervált Wnt molekulacsalád fontos szerepet tölt be a daganatok kialakulásában, hiszen szabályozza a sejtosztódást, migrációt, differenciációt. A Wnt-ok szerepének megismerése a humán tüdőben mind gyógyszerkutatási, mind orvosi, terápiás szempontból kiemelkedő fontossággal bír. Műtéti minták segítik a Wnt molekulák tüdőrákban betöltött szerepének megismerését. Az ok okozati összefüggések megállapításához pedig molekuláris vizsgálatokra kerül sor (gén expresszió módosítása (siRNS, enzim aktivátorok és inhibitorok, real-time PCR, ELISA, sejt szortolás, komplex szövettenyészetek, hisztológia, stb) technikákkal végzett kísérletekkel.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )