Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pfund Zoltán
Migrénes fehérállományi léziók utánkövetése konvencionális és nem kovencionális 3.0-Tesla MRI vizsgálatok segítségével. Serum aszimmetrikus dimethylarginine (ADMA) koncen

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Pfund Zoltán
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK, Pécs, Szigeti u. 12.
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Migrénes fehérállományi léziók mintegy 10-20%-ban jelennek meg migrénben. Ismert, hogy a migrén az ischaemias stroke önálló rizikófaktora valamint a cardiovascularis betegségek kockázata az átlagpopulációhoz képest magasabb migrén jelenléte esetén. A fehérállományi léziók megjelenése szoros kapcsolatot mutat a migrén betegség időtartamával és a rohamok számával valamint egyéb cardiovascularis rizikófaktorok jelenlétével. A károsodás pontos pathophysiológiája nem ismert, az ismétlődő rohamokhoz köthető hypoperfúzió/oligaemia és következményes szöveti ischaemia egy lehetséges magyarázat. Ugyancsak felmerül a rohamokhoz köthető arterialis endothel károsodás lehetősége következményes microembolisatioval. A tervezett vizsgálatok 3.0-Tesla koponya MRI vizsgálatok elvégzését és megismétlését célozzák meg annak érdekében, hogy a léziókról és azok változásairól (szöveti károsodás jellege, léziók száma, mérete, volumene, eloszlása) minél több információt lehessen összegyűjteni, valamint az esetleges progresszió mértékét megítélni. Ugyancsak segíthet a pathomechanismus eldöntésében a migrénes betegek serum ADMA szintjének a vizsgálata. Feltételezhető, hogy a lézióval rendelkező betegekben magasabb az ADMA koncentráció, ezáltal a nagyobb mértékű endothel károsodás meghúzódhat a szöveti károsodások hátterében.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )