Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
HPV asszociált fej- nyaki laphámrák (szájgarat, algarat, gége) epidemiológiájának, rizikófaktorainak, klinikai jellemzőinek és a kezelés hatékonyságának vizsgálata. Fej-

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
theoretical medicine
Doctoral School of Pharmacologycal and Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: István Szanyi
Location of studies (in Hungarian): PTE ÁOK
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A fej-nyaki régióból kiinduló laphámrák a 6. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat világszerte. Leggyakoribb előfordulási helye a gége. E daganattípus legfontosabb rizikófaktorai a dohányzás és alkoholfogyasztás, azonban napjainkban igazolták a HPV fertőzést, mint komoly rizikótényezőt a szájgarati laphámrákokban, főként a szájpadmandulát és a nyelvgyököt érintő tumorok esetében. A HPV-fertőzéssel összefüggő szájgarati rákok előfordulási gyakorisága az utóbbi években folyamatosan emelkedik, főként a férfiak körében, szerepe az algarati- és gégerákok esetében is felmerül.
Az egyik legfontosabb különbség a HPV-asszociált és nem HPV-asszociált szájgarati laphámrákok között a betegség prognózisa: A HPV-okozta betegség jobb kórlefolyással, kedvezőbb gyógyulási aránnyal társul. Mindkét típus sikeres ellátásában fontos, hogy a lehető legkorábbi stádiumban kerüljön felfedezésre és rövid időn belül megkezdődjön a kezelés. Ennek érdekében, a betegség diagnosztikájában és terápiájában érintett szakemberek számára elengedhetetlen a daganat kialakulásának rizikófaktorait, a betegség lefolyását, jellemző tüneteit, kezelésre adott választ pontosan megismerni. Ennek érdekében fej-nyaki HPV regisztert hozunk létre.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-17

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )