Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csáji Balázs Csanád
Adaptív algoritmusok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
matematika- és számítástudományok
Matematika Doktori Iskola

témavezető: Csáji Balázs Csanád
helyszín (magyar oldal): SZTAKI
helyszín rövidítés: SZTAK


A kutatási téma leírása:

Az adaptív algoritmusok vagy sztochasztikus approximáció elmélete bizonytalan adatokat használó rekurzív (online) módszerek vizsgálatával foglalkozik. A sztochasztikus approximáció számos területen kulcsfontosságú, a gépi tanulástól és a jelfeldolgozástól az irányításelméletig. Klasszikus példái az ilyen módszereknek a sztochasztikus gradiens típusú algoritmusok (pl., LMS), a TD- és a Q-tanulás (megerősítéses tanulás). Gyakran egy ismeretlen, csak zajosan megfigyelhető függvény optimalizálása a cél, amikor is a deriváltak becslésére perturbált paraméterekben vett lekérdezéseket használunk (pl., SPSA: Simultaneous Perturbation Stochastic Approximation és a Gauss simítás). Mivel a gyakorlati alkalmazásoknál a különböző dimenziók eltérő skálázással rendelkezhetnek, így a lépésközt érdemes dimenziónként adaptívan állítani (például, AdaGrad és ADAM). Az ilyen algoritmusoknál elsődleges kérdés a módszer konzisztenciája, határeloszlása és konvergencia sebessége, de az újabb kutatásokban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nem-aszimptotikus működési garanciák. Lehetséges kutatási irány a perturbációt használó, deriválásmentes algoritmusok elemzése, az adaptív lépésköz állítás, gyorsítási technikák, időben-változó környezetekben adható garanciák, csak parciálisan megfigyelhető rendszerek kezelése, valamint ezek alkalmazásai a gépi tanulásban (pl., megerősítéses- és mély tanulás) és az idősorok elemzésében.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
szilárd alapismeretek a statisztika, a sztochasztikus folyamatok és az optimalizálási módszerek terén, programozás tudás: Python vagy Matlab

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )