Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Endogén és exogén kardioprotekciós mechanizmusokban metabolikus betegségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szűcs Gergő
webcím: http://biochem.szote.u-szeged.hu
helyszín (magyar oldal): SZTE ÁOK Biokémiai Intézet
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

Az iszkémiás szívbetegségek vezető haláloknak számítanak a fejlett és fejlődő országokban. Kialakulásukért számos rizikófaktor tehető felelőssé, köztük társbetegségek, mint az elhízás, metabolikus szindróma vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Magyarországon a túlsúlyosak aránya 30,8%, míg az elhízottak aránya 36,5%. A metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága a hazai felnőtt lakosság (20–69 év közöttiek) körében végzett felmérés szerint férfiaknál 26%, nőknél 24,1%. A cukorbetegség a lakosság 8,5%-át érinti. Az említett betegségekben a tápanyag túlterhelés és az inzulin rezisztencia miatt a zsírszövetekben diszfunkció alakul ki. A metabolikus betegségek a diszfunkció következménye képpen megváltoztatják az adipokinek és a mitokondriális eredetű peptidek (MDP) szintjét. Az adipokinek zsírszövetek által termelt citokinek, melyek fő funkciója a glükóz és lipid homeosztázis befolyásolása, de szerepet játszanak gyulladásos folyamatokban is. A mitokondriális eredetű peptidek rövid, mitokondriális genomban kódolt peptidek, melyekről ismert, hogy befolyásolják a szövetek inzulin érzékenységét és a glükóz anyagcserét. Célunk, hogy az adipokinek és mitokondriális eredetű peptidek szerepét vizsgáljuk az endogén és exogén kardioprotekciós mechanizmusok kiválthatóságában és ennek biokémiai hátterét vizsgáljuk metabolikus betegségek állatmodelljeiben.
Használt módszerek: Metabolikus szindróma és 2-es típusú diabetesz betegségmodellek létrehozása, ill. kezelése kísérleti állatokban. Éhgyomri glükóz szint mérése, orális glükóz tolerancia teszt, inzulin tolerancia teszt. Szív funkciójának vizsgálata in-vivo PV-katéterrel és in-vitro dolgozó szívperfúziós rendszerrel. In-vivo és ex-vivo iszkémia-reperfúziós modellen infarktus méret mérése. Szövettani vizsgálatok, metabolitok, mRNS és fehérje szintek és enzimaktivitás mérése általános biokémiai és molekuláris biológiai módszerekkel (kolorimetriás eljárások, qRT-PCR, western blot, ELISA),

előírt nyelvtudás: angol B2
további elvárások: 
TDK munka

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-06-12

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )