Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mikó Edit
Bozóki Zoltán
Állattenyésztésből származó ammónia és dinitrogén-oxid kibocsátás becslése fotoakusztikus spektroszkópiai módszerrel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Bozóki Zoltán
társ-témavezető: Mikó Edit
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az antropogén eredetű nitrogénvegyületek körforgalma a Föld légkörében, hidroszférájában és bioszférájában, amit nitrogén kaszkádnak neveznek, többféle káros következményekkel párosul. A két legfontosabb N-szennyező a dinitrogén-oxid (N2O) és az ammónia (NH3) gázok. A nitrogénvegyületek környezetbe kerülése és felhalmozódása napjaink egyik legsúlyosabb környezeti problémája. Ezeknek az anyagoknak a fő forrása a mezőgazdaság, ezen belül az állattenyésztés.
A trágyák kijuttatása a növénytermesztés egyik legértékesebb tápanyagpótló folyamata, hiszen azok teljes értékű talaj- és növényi trágyák, javítják a talaj szerkezetét, biológiai állapotát, valamint a növények számára teljes értékű tápanyagot is tartalmaznak. A szerves trágyák azonban jelentős mennyiségű nitrogént veszíthetnek a tárolás és a kijuttatás során. A trágyakezelés hatással van az ammónia és a dinitrogén-oxid kibocsátásának mennyiségére. A trágyakezelés különböző szakaszaiból származó N-kibocsátási arányok tekintetében továbbra is bizonytalanság van.
A szerves trágya kezelése nagymértékben meghatározza annak nitrogéntartalmát és veszteségét az ammónia volatilizáció és a dinitrogén-oxid kibocsátás következtében. A szerves trágyák nitrogénvesztesége elérheti a 75%-ot is. A tápanyagveszteség mellett a nem megfelelő trágyakezelés, tárolás és kijuttatás a környezetre is veszélyes.
A kutatás célja a nitrogénveszteség meghatározása az állatfajok, valamint a trágyakezelés és tárolás függvényében.
A szerves trágya mellett a másik jelentős ammóniaforrás az ammónia volatilizációja a legelő talaján lévő vizeletfoltokból. Ennek számszerűsítése is célja a PhD-munkának.
A méréseket a Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett fotoakusztikus spektroszkópiai műszerekkel végeznék.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2023-05-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )