Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kaló Péter
A szimbiotikus nitrogénkötés genetikai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
biológiai tudományok
Biológiatudományi Doktori Iskola

témavezető: Domonkos Ágota
társ-témavezető: Kaló Péter
helyszín (magyar oldal): Hungarian University of Agricultural and Life Scieces, Doctoral School of Biological Sciences
helyszín rövidítés: MATE


A kutatási téma leírása:

A pillangósvirágú növények és a rhizobium baktériumok között kialakuló szimbiotikus kapcsolat biztosítja a biológiai úton megkötött nitrogén jelentős részét. A szimbiotikus nitrogénkötés helye a szimbiotikus partnerek együttműködésének eredményeként a gazdanövény gyökerén kialakuló szerv, a gyökérgümő. Az elmúlt évek kutatásai azonosították a szimbiotikus kapcsolat létrehozásához vezető szignálút számos növényi génjét, azonban a nitrogénkötés fenntartásáért felelős génekről, a nitrogénkötés helyszínének, a szimbioszómának a kialakulásáról és működéséről kevés ismerettel rendelkezünk. Kutatásaink célja a Sinorhizobium fajok és a Medicago truncatula között létrejövő szimbiózis kialakulásában szerepet játszó gének azonosítása és megismerése, melyhez a folyamatban hibás növényi mutánsokat használjuk segítségként. Több, neutron besugárzással vagy transzpozon inszerciós mutagenezissel előállított növényi mutáns áll rendelkezésünkre, melyek nem képesek gümőt létrehozni (Nod- mutánsok), illetve ha kialakul a gümő, abban hatékony nitrogénkötés nem zajlik (Fix- mutánsok). A PhD hallgató feladata a mutáns növények mikroszkópos és molekuláris biológiai jellemzése, a hibát szenvedett gének azonosítása és funkcionális jellemzése.

előírt nyelvtudás: English
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2022-10-31


2022. X. 05.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2022. december 2-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )