Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
FRP-vel erősített vasbeton betongerendák analitikus modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építészmérnöki tudományok
Csonka Pál Doktori Iskola

témavezető: Pluzsik Anikó
helyszín (magyar oldal): Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

Vasbeton gerendák megerősítésére gyakran van szükség a szerkezet leromlása, funkcióváltás vagy a megnövekedett elvárások, megváltozott követelmények következtében. Napjainkban széles körben elterjedt technika a vasbeton gerendák kompozittal (FRP) történő megerősítése. Míg a laminált FRP lemezekkel történő megerősítés méretezése szabványban is rögzített, egyéb erősítés típusok esetén (pl. FRP rudakkal történő megerősítés NSM technikával) nincs szabvány az erősítés tervezéséhez.
A kompozittal erősített vasbeton gerendák számításához a szabvány tökéletes kapcsolatot feltételez az FRP lemez és a gerendafelület között. A tervezési irányelvek a lamellák leválási tönkremenetelének elkerülésére kiegészítő vizsgálatokat írnak elő. A teljes rúd tényleges viselkedésének pontos modellezésére (részleges kapcsolat) jelenleg csak végeselemes modellezéssel van lehetőség.
A kutatás célja kidolgozni egy olyan analitikus rúdmodellt FRP lamellákkal történő megerősítésekhez, amely figyelembe veszi a részleges kapcsolatot a vasbeton felület és a kompozit lemez között. További cél a modellt alkalmazhatóvá tenni egyéb megerősítéstípusok méretezéséhez is. Lehetőség szerint cél az új gerendamodell megállapításait kiterjeszteni egyéb szerkezettípusok, lemezek, külpontosan nyomott elemek vizsgálatára is.
A modellalkotás előtt első lépés a témát átfogó irodalom feldolgozása.
A következő lépés a kidolgozandó, új modell felépítése. Cél az új modell segítségével az erősített vasbeton gerendák teher-elmozdulás függvényének megadása, a hajlítási és nyírási teherbírás számítása. A kutatás során tervezünk megvizsgálni különböző megerősítéstípusokat, különböző tönkremeneteli módokat, különböző szerkezeti elemeket.
Végezetül, szükség lesz az elkészült, új, analitikus modell verifikációjára. Az eredményeket össze kell hasonlítani a már létező egyszerűsített analitikus, illetve a pontosabb numerikus modellek megoldásaival. Tervezett a kutatás folyamán a kidolgozott modell eredményeinek kísérleti értékekkel való összevetése is. A Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék Czakó Adolf laboratóriumában lehetőség van gerendakísérletek elvégzésére. Emellett a Mapei cég is nyitott a közös munkára, lehetővé téve ezzel a kutatási eredmények gyakorlatba való átültetését.


Jelentkezési határidő: 2022-03-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )