Thesis supervisor: Judit Gálné Remenyik
Location of studies (in Hungarian): DE MÉK Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszék, Debrecen, Egyetem tér 1.Élettud. ép. 3. fésű, I. em. "1.016-17" Abbreviation of location of studies: DE
Description of the research topic:
A munka során elsődleges feladat ipari gamma-tokoferol forrás felkutatása. Mérési eljárás fejlesztése az egyes izomerek elválasztására, új technológia fejlesztése az olaj jó hozamú kinyerésére.
Jelenleg új, zsíroldékony tiaminszármazékok feltérképezésével foglalkozik a munkacsoport. A fent említett zsíroldékony vitaminszármazékok egyike az allitiamin, mely a szintetikus B1-vitaminokhoz (benfotiamin, fursultiamin, sulbutiamin) képest háromszor-négyszer aktívabb és hatékonyabb. Az oxidatív stressz következtében az élő szervezetekben gátolt a rendkívül poláris tulajdonságú tiamin membránon történő átjutása. Hiánya következtében a pentóz-foszfát ciklus tejsav-piroszőlősav átalakulása nem megy végbe. Ez eredményezi, hogy az élő szervezetek központi anyagcsere folyamata sérül.
Az ez idáig paprikamagból karakterizált új, organikus eredetű, zsíroldékony tiamin származék; a tiamin-allil-diszulfid és a tiamin-benzil-diszulfid. Előzetes kutatások alapján búzakorpa-olajban is megjelennek e származékok. Phd kutatómunka során vizsgálni kell az említett vegyületek bioszintézisének útvonalát termesztett növényeinkben. Olyan izolációs technológia fejlesztése a cél, mely alkalmazható különféle humán-, és állati étrend-kiegészítő termékek előállítására. Ezen vegyületek biológiai aktivitását kisállat kísérletekben kívánjuk igazolni.
Required language skills: magyar Recommended language skills (in Hungarian): angol Number of students who can be accepted: 1
Deadline for application: 2021-12-15
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).