Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fehér Krisztina
Biológiailag fontos ligandum-receptor komplexek molekuláris kölcsönhatásainak és felismerésének vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
kémiai tudományok
Kémia Doktori Iskola

témavezető: Fehér Krisztina
helyszín (magyar oldal): NMR kutató és szolgáltató laboratórium, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
helyszín rövidítés: E-27


A kutatási téma leírása:

A molekuláris felismerés fontos szerepet játszik a biológiai folyamatokban és főként másodlagos nem kötő kölcsönhatásokon alapszik. A folyamatban résztvevő részt vevő ligandum és receptor sokféle biológiai kis és makromolekula lehet, úgymint fehérje-DNS vagy RNS, fehérje-szénhidrát, fehérje és kis molekula, de kiterjedhet szilárd vagy folyadék fázisú felületek, például lipidek vagy nanorészecskék felismerésére is, amelyek gyógyszerhordozóként funkcionálnak terápiás készítményekben.
A kutatás során molekula modellezési és bioinformatikai módszereket használunk, úgymint dokkolás, homológia modellezés, klasszikus és javított mintavételezésű molekula dinamika, amelyeket NMR spektroszkópiai vizsgálatokkal egészítünk ki. Többféle ligandumot, receptort és hordozót is vizsgálunk, így például szénhidrát ligadumokat, amelyek trombózis vagy rák elleni hatással rendelkeznek vagy immun modulátor szénhidrát konjugátumokat illetve nukleinsav alapú adjuvánsokat.
A kutatás több nemzetközi interdiszciplináris együttműködés része, amelyben több egymást kiegészítő szakértelemmel rendelkező kutatócsoport vesz részt. A molekuláris felismerésért felelős receptor-ligandum kölcsönhatások atomi szintű vizsgálata kiemelkedően fontos információkat nyújt a szerkezet-hatás összefüggések felderítéséhez és ezáltal új terápiás készítmények kifejlesztéséhez.

előírt nyelvtudás: Angol alap szintű
további elvárások: 
érdeklődés biológiai rendszerek és gyógyszerfejlesztés iránt

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-08-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )