Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Péter Tibor
Oktatás és társadalom a 1850-2020

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
neveléstudományok
Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Nagy Péter Tibor
helyszín (magyar oldal): ELTE PPK NDI
helyszín rövidítés: NDI


A kutatási téma leírása:

Nemzetközi értelemben is egyedülálló részletezettségű adattárak állnak rendelkezésre amelynek segítségével jellemezni lehet egy-egy iskola társadalmi beágyazottságát, egy-egy város vagy régió iskoláinak társadalmi beágyazottságát, egy-egy felsőoktatási intézmény társadalmi beágyazottságát. Hasonlóan részletes adatok állnak rendelkezésre az iskolázottság regionális, nemi, nemzetiségi különbözőségéről. Ezekből az adatbankokból könnyen lehasítható egy ""disszertációra való"", de több évtizedes életpálya is megalapozható. A tevékenység egy nagy európai kutatás utóéletéhez is kapcsolódik Vö: http://elites08.uni.hu
A kutatásban részt vevők az oktatástörténet bármely történetszociológiai aspektusával foglalkozhatnak, hogyha az iskolába járás, tanulmányi sikeresség társadalmi összefüggéseit keresik. Témájukat tetszés szerint konkretizálhatják, egy iskola, egy város, egy régió, egy társadalmi csoport, egy tantárgy oktatásának, tanulásának társadalmi körülményeire. A PhD hallgató számára rendelkezésre állnak az adatbázisok, melyek Karády Viktor és Nagy Péter Tibor kutatási együttműködéséből születtek 1990 és 2020 között.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-21

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )