Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A környezetvédelem ökohidrológiai eszközei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Jolánkai Géza


A kutatási téma leírása:

Az ökohidrológia mintegy másfél évitezedes újszerű kutatási terület. Nagyon röviden azzal foglalkozik, hogy a vízmérnöki, hidrológiai beavatkozások miként tudják feljavítani a vízi ökoszisztéma strukturális és funkcionális állapotát, oly módon, hogy ettől vízgazdálkodási, vízi-környezetvédelmi és akár egyéb gazdasági előny keletkezzen (pld. ökotúrizmus területén). Ezen a területen számos megoldandó feladat van amelyet sokoldalú szakirodalom feltárással, meglévő adabázisok adatainak elemzésével, helyszíni bejárásokkal, fénykép felvételezéssel és ha erre mód van halyszíni saját mérésekkel lehet újszerű tudományos eredményekkel alátámasztani. Hazai példák a sikeresnek tekinthető ilyen beavatkozásokra a Kis Balaton Vízvédelmi rendszer és a Szigetközi mellékágrendszerek már megkezdett és folyamatban lévő revitalizációja. Hazánkban rengeteg ökológiai-hidrológiai probléma vár ilyen jellegű megoldásokra.
A konkrét kutatási téma a jelentkezővel való egyeztetés során alakul ki.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2009-05-28


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )