Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Windisch Péter
A peri-implantitis sebészi kezelésének újabb módszerei: az implantátum-felszín dekontaminációja lézer segítségével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Windisch Péter
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az implantátumok és a csontpótló eljárások fejlődésével a legtöbb foghiány ellátható implantációs fogpótlásokkal. Az implantátumok széleskörű, sikeres alkalmazásával, a beültetett implantátumok számának ugrásszerű emelkedése mellett, emelkedik a sikertelen esetek száma. A peri-implantális lágy-, és keményszövetek gyulladása sok tudományos publikáció és előadás témája. A peri-implantitis kezelésére nagy igény jelentkezik a páciensek részéről, mivel sokszor költséges fogpótlást hordoznak az implantátumok, melyek megtartása nagyon fontos a betegeknek.
A nemzetközi irodalomban számos kutatás foglalkozik a peri-implantitisen átesett implantátumok kezelésével. A kezelésben felmerülnek konzervatív és sebészi kezelési módszerek. A sebészi kezelési lehetőségek között megkülönböztetünk fenntartó és regeneratív kezelési módszereket. A regeneratív sebészi terápiában az implantátum körüli, a gyulladás következtében elveszett, csontszövet visszaépítését célozzák meg, hogy biztosítani tudják az implantátum megfelelő stabilitásához és teherbírásához szükséges keményszövet-állományt.
A sebészi kezelésben kiemelkedően fontos szempont a bakteriálisan felülfertőződött, szabaddá vált implantátum-felszín megfelelő dekontaminációja. Általában az implantátumok felszínét speciális felületkezelési eljárásokkal állítják elő. Ezen felületkezelési eljárások célja a nagyobb csont-implantátum felület kialakítása, mely nagyobb felületen teszi lehetővé az osszeointegráció kialakítását. Lehetőleg a felszín dekontaminációjához olyan technikát alkalmaznak, mely a legkevésbé sérti meg a speciális felületet, mégis legjobban biztosítja az implantátum-felszín csíramentességét. A peri-implantitisen átesett implantátum re-osszeointegrációjának legfontosabb feltétele, sok egyéb szöveti is regeneratív sebészi technikai szempont mellet, a csíramentes implantátum-felszín
A nemzetközi irodalomban bemutatott kezelési javaslatok sokfélesége jelzi, hogy igazán sikeres, általánosan alkalmazható módszert még nem dolgoztak ki a peri-implantitisen átesett implantátumok felületnek csíramentessé tételéhez. Kedvező eredményeket mutattak a különböző típusú, fogászatban alkalmazható lézerekkel végzett vizsgálatok. Toluidin-kék festékkel és soft-lézerekkel végzett fotodinámiás kezelés sikerességét több vizsgálatban kimutatták. Azonban az implantátum felületén lévő granulációs szövet eltávolítását már egy korábbi kezelési fázisban el kell végezni. Az ilyen esetekben alkalmazott mechanikai tisztítás során sérülhet az implantátum speciális felülete.
Vizsgálták a Nd:YAG, Er:YAG, Er,Cr:YSGG lézerek alkalmazhatóságát is a granulációs szövetek eltávolításában. A Nd:YAG lézer alkalmazása során a felszín sérül a hőképződés miatt. A nemzetközi irodalomból kitűnik, hogy az Er:YAG és a Er,Cr:YSGG lézer alkalmas mind az implantátumot körülvevő sarjszövet eltávolítására, mind az implantátum-felszín dekontaminálására is.
A hazai irodalomban keveset foglalkoznak a peri-implantitis kezelési lehetőségeinek kutatásával. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikáján megtalálható fogászati lézerkészülék (Er:YAG) alkalmas a fent említett kezelések elvégzésére. A tervezett témavezető Dr. Windisch Péter, valamint a Parodontológiai Klinikán külső munkatársként dolgozó Dr. Kemper Róbert segítségével, implantológiai és regeneratív sebészi módszerekben való jártasságukkal, nagy klinikai tapasztalatukkal, a vizsgálatokat, egy előre meghatározott kutatási protokoll szerint, a vizsgálatokra jelentkező pácienseken, valószínűleg megfelelő sikeraránnyal el lehetne végezni.
Lehetőség van a sikeresen kezelt esetek hosszú távú követésére, a lézeres kezelések sikerességének összehasonlítására a hagyományos módszerekkel, vagy a fotodinámiás kezelési lehetőségekkel. Nemzetközi szaklapokban közleményeket lehetne elfogadtatni egy olyan kezelési protokollról, mely a mélyebb defektusok esetén lehetővé teszi az implantátum-felszín dekontaminációját. Egy ilyen kezelési protokoll kidolgozásának nagy gyakorlati haszna lenne, hogy megfelelő eredményeket lehessen elérni az egyre szaporodó peri-implantitis esetek ellátásában.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )