Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Szabó
Hypothermia alkalmazása újszülöttkori hypoxiás-ischaemiás encephalopathia kezelésében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Miklós Szabó
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Bevezetés

Az elmúlt években a perinatális asphyxiát elszenvedett újszülöttek kezelésében újra a figyelem fókuszába került a terápiás hypothermia alkalmazása a maradandó központi idegrendszeri károsodás megelőzése céljából. Állatkísérletes, illetve humán klinikai adatok alapján a mérsékelt hypothermia több támadásponton képes csökkenteni a hipoxia-ischaemia által beindított kóros biokémiai kaszkádot, valamint a maradandó szerv- és agykárosodást. Miközben a hypothermia alkalmazása egyre jobban terjed, számos megválaszolatlan kérdés merül fel a hypothermia immunfunkciókra, szöveti metabolizmusra, gyógyszer-metabolizmusra valamint endokrin működésekre kifejtett hatásával kapcsolatban újszülöttekben.

Célok
• Mérsékelt terápiás hypothermia hatásvizsgálata újszülöttkori neonatális hipoxiás-ischaemiás encephalopáthiában.

• A tartós hypothermia gyógyszermetabolizmusra, neuroendokrin funkciókra és szöveti metabolizmusra gyakorolt hatásainak kutatása

• A várható maradandó szervkárosodások prognózisában használható korai biomarkerek és képalkotó eljárások ( MR spektroszkópia) kutatása

• A hypoxiás inzultust követő szisztémás és központi idegrendszeri gyulladásos válasz vizsgálata, és prognosztikai értékének meghatározása


Betegcsoport és Módszer

Nemzetközi együttműködésben zajló, fázis II. klinikai vizsgálat keretein1,2 belül, hypoxiás encephalopathia diagnózisával felvételre kerülő újszülöttek, 1:1 arányú randomizálást követően intenzív terápia + hypothermia, ill. csak hagyományos intenzív terápia kezelésben részesülnek. A besorolás ill. a kísérletes kezelés, a súlyos és középsúlyos hypoxiás encephalopathia elektrofiziológiai vizsgálattal is alátámasztott eseteiben, a 6. életórán belül kerül alkalmazásra. A terápiás hőmérsékleti céltartomány 33-34 0C fok. A mérsékelt hypothermia 72 órán keresztül kerül alkalmazásra.


A klinikai vizsgálat elsődleges végpontja a mortalitás, és a súlyos neurológiai károsodások aránya a fenti, 18 hónapos korban végzett klinikai mérések alapján. Másodlagos végpontok az esetleges mellékhatások gyakorisága .
A fenti betegpopuláción a Semmelweis Egyetem önálló kutatásaként hypoxiás szervkárosodás markerek : szabad vas (NBI), laktát, troponin I, CK, CK-MB, ionizált Ca, központi idegrendszer károsodását jellemző markerek : S100 protein, NSE, továbbá cortisol mérések történnek. A mérések a 1-5. életóra, majd a 6., 12., 24., 48. és 72. életórában vett vérmintákból történik, melyek savóját centrifugálást követően –80 0C-on tároljuk a laboratóriumi vizsgálatokig.
A szisztémás gyulladásos válaszreakció jellemzésére az első 3 életnap folyamán (72 életórában) a szükséges vérgáz vizsgálatok időpontjához igazodva 8 óránként, majd egy hetes és egy hónapos korban egyszer 100 μl heparinizált vérminta vétele történik a citokintermelés vizsgáltatához. A különböző fehérvérsejt alpopulációkban az intracelluláris citokin termelődést BD FACS Avia flow cytométerrel vizsgáljuk, a gén expressziónak vizsgálata real-time PCR Light Cycler módszerrel történik.
A központi idegrendszer metabolikus állapotának vizsgálata a 24 .életórán belül, majd 3-5 napos valamint 5 -15 napos korban szeriális, standard szekvenciákkal végzett MRI / MR spektroszkópiás vizsgálatokkal történik. A hosszú távú kimenetel megítélése céljából a betegeket 18 hónapos korig követjük, amikor gyermek neurológiai és pszichológiai vizsgálatok történnek.

A munka helyszíne : Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyerekgyógyászati Klinika

A tervezett munka jelentősége

A neonatális hypoxiás-ischaemiás encephalopáthia terápiájában alkalmazott hypothermiás kezelés hatásosságának bizonyítása, a hatásosság körülményinek vizsgálata rendkívüli nagy jelentőséggel bír. A hypothermiás kezelést övező optimizmus a kezelés gyors elterjedését eredményezte, talán azért is , mert alkalmazása olcsó, megfelelő körültekintés mellett könnyen kivitelezhető bárhol a világon. A hypothermia alkalmazása, bár a jelenlegi ismeretek szerint biztonságos, számos eddig ismeretlen változást okoz a szervezet metabolizmusában, hatást gyakorol az immun funkciókra, a neuroendokrin működésekre. Ezen pathofiziológiai változások, módosulások pontosabb megismerése nemcsak a neonatális hipoxiás-ischaemiás encephalopáthia esetében történő biztonságos alkalmazáshoz fontos, hanem egyéb hypothermiát alkalmazó szakterületek (felnőtt postresuszcitációs terápia, anesztézia) számára is újdonsággal szolgálhat.
A hipoxiás-ischaemiás encephalopáthia pathofiziológiájának további részletes megismerése lehetőséget adhat újabb terápiás támadáspontok felismerésére, a szervkárosodás, várható prognózis pontosabb megítélésére.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )