Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rigó János
Klinikai és pathophysiologiai vizsgálatok terhességi hypertoniákban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rigó János
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A terhességi hypertonia markereinek vizsgálata
A terhesség alatt fellépő magas vérnyomás az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, mely egyaránt veszélyezteti az anya és a magzat életét. Egyes megfigyelések szerint az elmúlt évtizedekben a terhességi hypertoniák előfordulási gyakorisága emelkedett. Osztályozásuk elvei vitathatók, de egyetértés született abban, hogy a legsúlyosabb formát a praeeclampsia jelenti. Pontos oka nem ismert, de a placentáció zavara és az endothelsejt diszfunkció jelentősége a kórkép kialakulásában bizonyított. Feltételezhető, hogy a placenta által termelt, még nem azonosított kóros vegyület váltja ki az endothelsejt kóros működését, mely a különböző mediátorrendszerek közötti érzékeny egyensúly megbomlása útján a praeeclampsia klinikai tüneteihez vezet. A kóros állapot kialakulásában az immunrendszer az oxidatív stress, az apoptózis, a megváltozott angiogenezis fontos szerepet játszik.
Vizsgálataink célja az előző folyamatokban résztvevő markerek tanulmányozása. E markerek elsősorban fehérjék, melyek expressziója befolyásolhatja a terhességi hypertoniák osztályozását, előrejelezheti praeeclampsia kialakulását és jellemezheti a betegség progresszióját. Vizsgálni kívánjuk e markerek képződését befolyásoló genetikai és környezeti tényezőket, valamint az antihypertenzív gyógyszerek hatását.
A témakörrel foglalkozó Ph.D. hallgató megismerkedhet számos molekuláris biológiai vizsgáló módszerrel, mely az adott fehérje kimutatására alkalmas.

A praeeclampsia és a cardiovascularis kórképek kapcsolata
Számos megfigyelés utal arra, hogy a praeeclampsia és a cardiovascularis betegségek pathogenesisében több közös vonás észlelhető (anyagcsere-változások, gyulladásos folyamatok, oxidatív stress, véralvadási rendszer aktiválódása). Feltételezhető, hogy a praeeclampsia megjelenésekor a terhesség olyan változásokat idéz elő az érrendszerben illetve a vérkeringésben, mely a későbbi életkorban fellépő hypertonia pahogenesisében is szerepet játszik. Korábbi vizsgálatainkban kimutattuk, hogy azokban a terhes nőkben, akik szüleiben az 50. életév előtti korban fordult elő cardiovascularis kórkép, a súlyos praeeclampsia kialakulásának a kockázata szignifikánsan megnőtt. Vizsgálatainkban arra keresünk választ, hogy ennek hátterében genetikai tényezők, vagy környezeti hatások vannak-e túlsúlyban. Tanulmányozni kívánjuk, hogy praeeclampsiás terhességet követően milyen marker alkalmazható a cardiovascularis kórkép előre jelzésére.

A váradósság alatti depresszió és szorongás vizsgálata praeeclampsiás betegekben
A depresszió, a szorongás és egyéb pszichopatológiai állapotok fontos kockázati tényezői a különböző terhespathológiai kórképeknek. A krónikus stressz, a szorongás és a depresszó a kardiovaszkuláris megbetegedések független kockázati tényezői, a praeeclampsia lehetséges rizikófaktorai is lehetnek. Vizsgálataink során tanulmányozi kívánjuk a szorongásos és depressziós zavarok prevalenciáját praeeclampsiás és egészséges terhes nők körében.
Elemezni kívánjuk a szociodemográgiai változók hatását a terhesség alatti szorongásos és hangulati állapotokra. További célkitűzésünk a praeeclampiás és egészséges várandós nők tartós, karakter jellegű, valamint aktuális szorongásállapotának tanulmányozása.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )