Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rencz Fanni
Klinikai mércék, az életminőség és egészség-nyereség mérése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Rencz Fanni
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Háttér: A technológiai fejlődés következtében az orvostudomány területén évről-évre egyre több innovatív diagnosztikus és terápiás lehetőség jelenik meg, amelyek az emberi élettartam meghosszabbítását és az életminőség javítását célozzák. Az elmúlt két évtizedben megjelent új, hatékony gyógyszeres terápiáknak köszönhetően számos krónikus betegségben jelentősen megváltoztak a terápiás célok és ezzel összefüggésben a gyógyszer-regisztrációs és finanszírozási elvárások. A betegségsúlyosság és az életminőség mércéket széleskörűen használják a krónikus betegségek terhének vizsgálatára mind a mindennapi klinikai gyakorlatban, mind pedig kutatásokban. Ezenkívül az új, igen magas költséggel járó terápiák, mint például a biológiai gyógyszerek megjelenésével ezek a mércék egy új szerephez jutottak: irányadók lettek az orvos-szakmai és finanszírozói döntéshozatalban, például terápiák indítását és monitorozását illető döntések esetén. Ilyen klinikai mércék például a bőrgyógyászat területén a Bőrgyógyászati Életminőség Index (DLQI), a gasztroenterológiában a Crohn's Disease Activity Index (CDAI), a reumatológiában a Disease Activity Score 28 (DAS 28) vagy a Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI).Ezeknek a klinikai mércéknek jelentős részét sokkal régebben fejlesztették ki, mint a napjainkban alkalmazott legújabbterápiákat, ezért sok esetben nem, vagy csak részben felelnek meg a mai klinikai és finanszírozói döntéshozatali igényeknek.
Emellett a gyógyszerekkel járó egyre növekvő költségek szükségessé teszik a hatásossággal együtt a költség-hatékonyság mérését is. A költség-hatékonysági elemzéssel összehasonlíthatjuk két egészségügyi beavatkozással elérhető egészség-nyereség és ráfordítás nagyságát. Az egészség-nyereség (életminőséggel-korrigált életév, quality-adjusted life year, QALY) egyetlen mérőszámban foglalja össze az élettartamban és az életminőségben bekövetkezett javulást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013-ban kiadott az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséről szóló szakmai irányelve az egyes terápiák költség-hatékonysági elemzése során a magyar lakosság vagy hazai betegekkel készített felmérésekben mért életminőség értéketeket javasol alkalmazni. Magyarországon egyelőre viszonylag kevés betegségben állnak rendelkezésre hazai felméréseken alapuló QALY számítására alkalmas életminőség alapadatok, ezért az ilyen gazdasági elemzésekben legtöbbször más országok értékeit használják (Rencz et al. 2016). Az országok közötti eltérések (pl. a betegségek epidemiológiájában, a betegek egészségi állapotában és a szakmai irányelvekben) azonban torzulásokat okozhatnak a hazai finanszírozói döntésekben.
Célkitűzések:
1) A QALY számítására alkalmas életminőség alapadatok mérése különféle módszerek segítségével krónikus betegségekben, különös tekintettel a bőrgyógyászat területére, ahol jelenleg csak nagyon limitáltan állnakrendelkezésre ilyen adatok.
2) Vizsgáljuk a jelenleg alkalmazott klinikai mércék pszichometriai tulajdonságait és elemezzük az egyes mércék alkalmasságát orvos-szakmai és finanszírozói döntéshozatali célokra, különös tekintettel a bőrgyógyászat, gasztroenterológia és reumatológia területekre.
3) Statisztikai modelleket dolgozunk ki, amelyek lehetővé teszik a betegség-specifikus klinikai mércék QALY számítására alkalmas mércékbe történő átszámítását (mapping modellek), ezáltal költség-hatékonysági modellekben történő felhasználásukat segítik.
Módszerek: Az általános populáció, illetve hazai centrumok különféle krónikus betegcsoportjainak részvételével kérdőíves felméréseket végzünk. A QALY számítására alkalmas életminőség mércék közül elsősorban az EQ-5D kérdőív és az időalku módszereket alkalmazzuk (Rencz et al. 2015, Rencz et al. 2016b, Rencz et al. 2017).
Várható eredmények: Kutatásunk új adatokkal szolgál olyan klinikai mércék használatáról, amelyek orvos-szakmai döntéshozatalba vagy költség-hatékonysági vizsgálatokba bevonhatók. Eredményeink várhatóan hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több betegségben hazai, QALY számítására alkalmas életminőség adatok álljanak rendelkezésre. Az eredmények elősegítik, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás szerepe erősödjön a hazai betegellátásban éstámogatják az egészségügyi rendszer hatékonyabb működését.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )