Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Speciális ellátást igénylő betegek fogorvosi ellátásának lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Németh Orsolya
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Háttere, helyszíne
Az FSZOI a hazai fogorvoslás teljes vertikumát átölelő, egyetlen közfinanszírozású fogorvosi rendelője, ahol közalkalmazottak naponta több mint 200 beteget látnak el. 2015 őszétől az OORI rehabilitáció alatt álló betegeinek, a II. sz Gyermekklinika onkológiai kezelés előtt és alatt álló gyermekeinek és az Egyetemen több klinikáján a fekvőbetegek fogászati szűrővizsgálatát, a szájhigiéniás és dentális rehabilitációját is az FSZOI biztosítja.
A téma ismertetés
Az orvostudomány rohamos fejlődésének, a korszerű terápiák (individualizált biológiai és génterápiák) és a gyógyszerek fejlődésének köszönhetően egyes eddig gyógyíthatatlan betegségek gyógyíthatóvá váltak illetve a betegek élettartama jelentősen meg-hosszabbodott. A népességi mutatókat nézve elöregedő társadalmunkban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az szájegészségre és a fogászati prevencióra.
Speciális orvosi ellátást igénylő betegeket fogorvosi szűrővizsgálata, szájhigiénés edukációja és fogászati prevenciója
• onkológiai kezelés alatt álló betegek (felnőtt és gyermek)
• rehabilitáció alatt álló betegek
• fejlődési rendellenességgel született gyermekek
• szegregált népcsoportok
• különböző fogyatékossággal élők (értelmi és testi fogyatékossággal)

A hátrányos helyzetbe került, fogyatékossággal élő betegek fogászati szempontból egy súlyosan veszélyeztetett csoport, mivel a funkcióveszteség által a szájhigiéniás gyakorlat, valamint a fogorvosi ellátás elérése akadályozott, ezért kitüntetett figyelmet érdemelnek.Jelenleg magyarországi adatok nem állnak rendelkezésre a speciális ellátást igénylő betegek fogászati állapotával kapcsolatban. A jelenleg működő fogorvosi alapellátási szolgálat részben a nem megfelelő finanszírozás,részben a kapacitáshiány miatt nemlátja el ezeket a beteget. Sem az orvosok felkészültsége sem pedig a klinikai fogászati higiénikus hálózat (ami még nincs) nem biztosítja a megfelelő betegtájékoztatást a prevencióról és az ellátásról. A megfelelő protokollok kidolgozásához alapvetően szükség van pontos, az érintett beteg fogászati és készségállapotáról (hogyan képesek mozogni, milyen a finommotorikájuk, mennyire értik meg a felvilágosító előadásokat) szóló adatokra.
A cél
A projekt célja a speciális ellátást igénylő betegek szájhigiéniás állapotának felmérése, dentális rehabilitációja, ellátása, gondozása és új prevenciós modellek kidolgozása. Összefüggéseket kívánunk keresni kezelés alatt álló betegek alapbetegsége és a szájhigiéniás dentális állapotuk között. A rossz illetve a nem megfelelő szájhigiénia (száj mikroflórája) negatívan befolyásolhatja a szisztémás betegségek kezelését.
A hátrányos helyzetbe került (fogászati ellátásban, fogyatékossággal élő betegek megmaradt képességeit felmérve, eredményeink segítségével új fogászati prevenciós modelleket tervezünk létrehozni, mely elősegíti a páciens adott körülményeihez való alkalmazkodását.
A projektben résztvevők olyan átfogó programban tudnak részt venni, melyben az általános rehabilitáción (betegségüknél illetve fogyatékosságuknál fogva) kívül a szájhigiéniás és dentális rehabilitációjuk is megtörténne. A funkcióképességet vesztett betegek fogászati terápiájára, gondozására eddig nem születtek protokollok, melyek segítenék a megfelelő szájhigiéniát fenntartani.

A legfontosabb feladatok és szereplők
A WHO által ajánlott kérdőív segítségével mérjük fel a fogászati állapotot: DMF-indexet, a fogak pótoltságát, parodontális státuszt, szájnyálkahártya betegségeket, flourosis mértékét, baleseti fogszövet sérüléseket. Ezt a kérdőívet kiegészítve a páciensek szájhigiéniás és étkezési szokásairól is információt gyűjtünk.
Főbb feladatok:
• Az érintett Klinikákkal, Egyetemekkel, Intézetekkel és Alapítványokkal, Szervezetekkel felvenni a kapcsolatot
• Adatgyűjtés- (jelenleg 586 betegről vannak adataink), fogászati állapotfelmérés a WHO által kiadott ajánlások alapján – így valid és más országokkal összehasonlítható adatokat kapunk
• Egy élő adatbázis létrehozása (minden a projektben érintett új beteg adatai azonnal feltöltésre kerülnek), amely mind a szakma mind pedig politikai döntéshozók számára elérhető és folyamatosan bővülő információkat tartalmaz Magyarországra vonatkozóan és amely más Eu-s országok adataival összevethető
• Fogászati kompenzatórikus fejlesztési modellek tervezése a speciális ellátást igénylők részére
• Szakmai protokollok és irányelvek kidolgozása(Szakmai Kollégium)
• Szakmai továbbképzések megszervezése és lebonyolítása a fogorvoskollégák és szakdolgozók (fogászati asszisztensek és klinikai fogászati higiénikusok) részére
• Általános orvosok és szakdolgozók oktatása

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )