Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter László Lakatos
A krónikus májbetegségek molekuláris genetikája, patomechanizmusa, korai diagnózisa, therápiája és megelõzése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter László Lakatos
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Célkitűzések

Ma Magyarországon jelentős népegészségügyi problémát jelent a májbetegek száma. Az akut és krónikus hepatitis okozta megbetegedések száma évről évre nő, emiatt igen nagy jelentőségű a korai diagnózis felállítása, a korai kezelés, valamint a modern molekuláris biológiai módszerekkel a betegek szűrése és a betegség kialakulása előtt a kezelés megkezdése. Napjainkban sem megoldott a továbbterjedés megállitása a virus hepatitisekben, illetve ma is csak a betegek kb, 55-67%-át tudjuk meggyógyítani. A hepatitis B fertőzés után 35-40% lesz krónikus beteg, ez a szám a krónikus C hepatitisben eléri a 80-85 %-ot. Meg kell előzni a cirrhosis hepatis és a HCC kialakulását, mindkét betegségben az európai unióban az előkelő első helyezettek között vagyunk, ami ellen sürgős további teendőink vannak. Az alábbi feladatokat szeretnénk megoldani a közeljövőben:
- A korai diagnosztika javítása, finomítása. Ma rutinszerűen végezzük az anti-HCV és HCV RNS PCR meghatározást, valamint a HbsAg és HBV DNS PCR meghatározást, valamint a mennyiségi vírusszám meghatározásokat, de fel kell térképezni a genotípusok és altípusok előfordulását, mert így további fontos adatokat kapunk arra, meddig, milyen dózisban érdemes, illetve kell kezelni a krónikus vagy méginkább az akut hepatitist vagy a vírushordozókat, akik még nem májbetegek.A vírus kinetikai vizsgálatok alapján tovább pontosítható a therápia ideje, hatékonysága, költség –haszon aránya.
- Az extrahepatikus HCV és HBV manifesztációk korai és jobb diagnosztikája szükséges, hogy mielőbb a terjedést is csökkenthessük. Ma nem megoldott ezen betegek therápiája, hiszen a kombinált interferon-alfa és ribavirin therápia csak a krónikus májbetegeket illeti, de az egyéb C/ B vírus okozta betegségek ma hivatalosan nem kezelhetőek, mintha nem léteznének. Kutatásaink jelenleg azt bizonyítják, hogy igen jelentős számban fordul elő, hogy a beteg membranoproliferativ glomerulonephritis, cryoglobulinaemia, myeloma multiplex, B sejt lymphoma, vasculitis, autoimmun thyreoiditis,lichen ruber planus, sicca szindróma vagy fokális lymphocytás sialadenitis , melanoma malignum stb. kerül vizsgálatra és magas C vírus pozitív titer áll fenn a betegnél.
- A transzplantált betegek kezelése és továbbkövetése is számos új ismeretet hozott, meg kell tanulnunk, meddig, milyen dózisban kell kezelnünk és milyen kombinációkban e betegeket.
- A C és B vírus okozta vesebetegségek korai és jobb diagnosztikája szükséges, valamint az effektív therápia megkezdése, a vesetranszplantáció utáni gondozás és kezelés bevezetése és követése.Lényeges helyes és pontos ismeretek megszerzése, melyik gyógyszer adható és melyik nem az immunszuppresszív therápia mellett, mi a kontraindikáció a fenti esetekben, ezek kidolgozása sürgős hazai feladat.
- A véradók és szerv-donorok gyorsabb, pontosabb szűrése halaszthatatlan feladat, javasolt lenne erre is a PCR technika, így az ún. abalak-periódus fertőzések száma jelentősen csökkenne, s bár a hepatitis B védőoltás megoldott, a hepatitis C elleni védőoltás a közeljövőben sem várható.
- Iv. drog-használat jelentősen terjed, jelentős az alkohol fogyasztók száma is, közel 1 millió a számuk, célszerű lenne a korai szűrés, a krónikus állapot megelőzése, melyet a modern biokémia és molekuláris biológia segítségével meg tudunk tenni és már a steatosis hepatist és NASH –t is kezelni kell, valamint életmód és diétás tanácsadás szükséges.A szenvedély betegségben szenvedőknél gyakoribb az egyéb vírus fertőzés is, mint C,B-hepatitis vagy HIV-fertőzés, ezen betegek korai kiszűrése feltétlen szükséges, valamint mielőbbi kombinát kezelésük.
- Ma a leghatékonyabb therápiával is csak 55-67 %-ban tudjuk gyógyítani a betegeket, az lb genotípusban, jobb az eredmény a 3 és 4-s genotípusban, az iv. drog-fogyasztók eseteiben, de itt szükséges a drog teljes elhagyása a therápia előtt.
- További immunológiai vizsgálatokat tervezünk, hogy megnézzük, hogyan alakul a fertőzés utáni immunválasz, Th1 vagy Th2 irányban megy a folyamat, a CD4+ vagy a CD8+ sejtek aránya hogyan változik meg, indukál-e a C vagy B vírus további hematológiai betegséget, mint pl. myeloma multiplex, B –sejt lymphoma stb., az eddigi megfigyelés alapján igen.
- További vizsgálatok szükségesek a krónikus májbetegségekben, a therápia javítható, de ehhez nagyobb számu beteganyagon szerzett eredmények szükségesek.Vizsgálni kívánjuk , milyen az amantadin, a non-steroid gyulladásgátlók, az ursodeoxycholsav, az antioxidánsok, a thymosin, illetve a vas telítettség csökkentésére a vena-szekció és az interferon-alfa és ribavirin kombinációjának az effektusa.
- A várható eredmény: a HCV és HBV okozta betegségek és a tovább-fertőzés csökkenése, a korai dignosztika és therápia után javul az életminőség és mindez jelentős anyagi megtakarítást jelent az országnak.Ha az egyéb májbetegségeket is korán ki tudjuk szűrni, mint autoimmun betegség, vagy Wilson-kór és haemochromatosis, úgy jelentősen csökken a krónikus májbetegek száma és ez további jelentős megtakarítást jelent az egészségügynek.
- A hepatikus osteopathia a krónikus májbetegségek gyakori, költséges, hosszantartó hospitalizációval járó szövődménye. Tudományos programunkban további vizsgálatok szükségesek, hogy az autoimmun betegségekben, valamint a méjcirrhosisban a kostimulátor dipeptidil peptidáz IV / CD26 –nak mi a szerepe, valamint vizsgálni szeretnénk a krónikus májbetegség és a hepatikus osteopathia kapcsolatát, génpolimorfizmusokkal / pl. IGF-1, COLIA-1( Kollagén-1a), NOD2/CARD15 polimorfizmusok illetve mutációk szerepét. Kísérletes munkánkban kollaboráció alakult ki a bécsi egyetemen prof. Ferenci Péterrel, a II. Kórbonctani Intézettel, prof. Schaff Zsuzsával, a Gyógyszerhatástani Intézettel, prof. Tekes Kornáliával, az I. Kórbonctani Intézetben prof. Zalatnai Attilával, valamint 2o éve van kutatói kollaborációnk prof. George Weberrel az Indiana University Rákkutató Laboratóriumával, prof Oláh Edittel a Molekuláris Biológiai Osztály vezetőjével az Országos Onkológiai Intézetben.
- További vizsgálatokat tervezünk a Wilson-kór és a haemochromatosis hazai feltérképezésében, és remélhetőleg a géntherápia lehetőségét is megérjük. Kevés a hazai epidemiológiai adat e téren, így további szűrőmunka és gén feltérképezés szükséges.

A téma célkitűzései összefoglalva:

Szeretnénk Európában élenjárni a hepatológiában, hiszen a korai diagnosztika és az ezt követő diéta, a felvilágosítás, az életmód megváltoztatása és a helyes therápia bevezetése együtt jelentősen csökkentheti a krónikus májbetegek számát, ezáltal jelentős anyagi megtakarítást hoz a program a hazai egészségügynek és a költségvetésnek is. Célunk, mielőbb felzárkózni a jobb eredményű európai országokhoz.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )