Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Hantos
A légzésmechanika és a tüdő újranyílási folyamatainak tanulmányozása mesterségesen lélegeztetett betegekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Zoltán Hantos
Location of studies (in Hungarian): Szegedi Tudományegyetem
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A tervezett kutatások alapvető célja annak az igazolása, hogy a mesterséges lélegeztetés közbeni akusztikus monitorozás viszonylag egyszerű módszerével a restrikció kialakulása elegendő érzékenységgel követhető, a kinyílási hangesemények jellemzői pedig szoros kapcsolatban vannak a pulmonális mechanika kvázi-statikus (nyomás-térfogat: P-V) és dinamikus (légúti és szöveti) paramétereivel, valamint a gázcsere globális mutatóival. Meg kívánjuk vizsgálni, hogy a lassú belégzési manőver közepette rögzíthető akusztikus jelek feldolgozására kialakított eljárásaink hogyan fejlesztendők tovább annak érdekében, hogy a szokásos lélegeztetési ciklusok lényegesen kedvezőtlenebb zajviszonyai mellett is képet kaphassunk a légúti elzáródások-újranyílások dinamikájáról; mindezzel az optimális lélegeztetési stratégia kialakítását támogató eljárás kialakítását célozzuk meg.
Az egészséges légzőrendszerű és az akut légzési elégtelenségben szenvedő egyéneken végzendő vizsgálatok másik főiránya a légzőrendszeri mechanika érzékeny és szelektív (a légutak és a szövetek paramétereinek szétválasztását biztosító) vizsgálata az alacsonyfrekvenciás kényszerített oszcilláció módszerével és a kórfolyamatok megértését elősegítő modellezés eszközeivel különböző kóros állapotok (asztma és COPD) súlyosbodása kapcsán.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )