Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Katalin Monostory
Metabolikus gyógyszer-kölcsönhatások vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
pharmaceutics
Doctoral School of Pharmaceutical Sciences

Thesis supervisor: Katalin Monostory
Location of studies (in Hungarian): MTA, Kémiai Kutató Központ
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A gyógyszeres terápiában régóta ismert probléma, hogy valamely gyógyszer hatását egy második egyidejűleg adott farmakon megváltoztathatja. A metabolikus gyógyszer-interakciók hátterében a lebontásban szerepet játszó enzimek indukciója, vagy gátlása állhat. Egy gyógyszer interakciós tulajdonságait állatokon végzett in vivo vizsgálatokkal határozzák meg; emberen etikai szempontok miatt gyógyszer-interakciós vizsgálatokat csak korlátozott számban van mód elvégezni. Ezért előtérbe kerülnek azok az in vitro módszerek, amelyek megfelelő érzékenységgel előre jelzik a gyógyszer-kölcsönhatás lehetőségét, megbecsülve a belőle fakadó kockázat mértékét.
1. A xenobiotikumok metabolizmusában résztvevő citokróm P450 (P450) enzimek indukciója
Számos P450 enzim xenobiotikumok (gyógyszerek, növényvédőszerek, káros környezeti anyagok) hatására indukálódik; ennek köszönhetõen azok a vegyületek, amelyek metabolizmusát az adott indukálódott enzim katalizálja, gyorsabban ürülnek a szervezetbõl. Az in vitro vizsgálatokat májsejt kultúrában végezzük. A primér májsejtkultúra egyik előnye, hogy egy egyedbõl (laboratóriumi állatból vagy emberből) származó májsejtek szolgálnak kezeletlen kontrollként, illetve induktorral kezelt csoportként, másrészt az endogén faktorok (hormonok, vagy a sejt tápanyagai) is ellenőrizhetők.
2. In vitro enzimgátlás vizsgálatok
A P450 enzimek gátlása szintén alapja lehet a metabolikus kölcsönhatásoknak. A gyógyszermetabolizmusban résztvevő enzimek gátlása – szemben az enzimindukcióval – azonnali hatást eredményez. A vizsgálatokat humán májszövetből preparált mikroszóma frakcióban végezzük.
3. A betegek gyógyszermetabolizáló képességének meghatározása
A máj gyógyszermetabolizáló képessége nagyban befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát és toxicitását. Geno- és fenotipizálás módszereivel meghatározzuk a csökkent működőképességű vagy működésképtelen enzimet eredményező P450 polimorfizmus(oka)t, amely a gyógyszerhatás elmaradásához és súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet. A P450-státus prospektív vizsgálatával lehetőség nyílik arra, hogy az esetleges ’gyenge metabolizáló’ fenotípust jelezzük, és a gyógyszerválasztás valamint a dózis optimalizálásával elérjük a beteg hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó és költségtakarékos egyéni terápiájának kialakítását.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2021-02-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )