Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csébfalvi Anikó
Optimális szerkezettervezés bizonytalan paraméterekkel - Uncertain structural optimization

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
építészmérnöki tudományok
Breuer Marcell Doktori Iskola

témavezető: Csébfalvi Anikó
helyszín (magyar oldal): PTE MIK
helyszín rövidítés: BMDI


A kutatási téma leírása:

A hagyományos determinisztikus optimális szerkezettervezés a terhelési strukturát meghatározó elemeket rögzített paramétereknek tekinti, ezért nem alkalmas a terhelési strukturában fellépő bizonytalanság kezelésére. Célunk olyan szerkezettervezési koncepció és tervezési módszer kialakítása, amely garantálja, hogy az optimális szerkezet a bizonytalan paraméterek által meghatározott terhelési tér minden elemére nézve biztonságos megoldást szolgáltat. A strukturális optimalizálás területén a terhelési bizonytalanság kezelése újszerű, valódi kihivást jelentő problémát jelent a többé-kevésbé még feltáratlan megközelítési lehetőségek sokszinűsége miatt. A feladat komplexitása korszerű, általánosan alkalmazható optimálási eljárások, illetve adekvát tervezési és kiértékelési módszerek kifejlesztését igényli.
A doktori munka célja kettős:
a) Egy integrált, a terhelési bizonytalanság kezelésére alkalmas optimálási algoritmus kidolgozása, mely minimálisan magában foglalja a szerkezetet érő hatások analízisét, a viselkedés alapú tervezés módszerét, az optimáló és kiértékelő eljárást. A kutatási munka része az optimálás során figyelembe veendő hatások és szempontok körének meghatározása, a modellezési lehetőségek feltárása.
b) A vizsgálat eredményei alapján javaslattétel egy új szerkezet tervezési koncepcióra kialakítására, mellyel a terhelési bizonytalanság figyelembevételével a szerkezetek hatékonyan és gazdaságosan megvalósíthatók

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-04-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )