Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
András Jávor
Gyógynövénnyel és növényi hatóanyaggal kezelt takarmányok és élelmiszer alapanyagok minőségi jellemzése kémiai analitikai módszerekkel

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
animal husbandry
Doctoral School of Animal Science

Thesis supervisor: András Jávor
Location of studies (in Hungarian): DE MÉK
Abbreviation of location of studies: A/52


Description of the research topic:

Az élelmiszerek élvezeti értéke az illat, aroma komponensek valamint az ízeket meghatározó összetevők erős függvénye. A PhD munka célja az, hogy kiválasztott élelmiszerek, élelmiszer nyersanyagok élvezeti értéket meghatározó illó és nem illó komponensekből egy jellemző profilt, „ujjlenyomatot” hozzunk létre, amit autentikus források felhasználásával adatbázisba szervezünk. Ezeknek az ujjlenyomatoknak az elemzésével objektív mérési eredményekkel támasztjuk alá más, a szabványos mérések eredményeit az élvezeti értékek megállapításához.
A feladatoknak elvégzéséhez kétféle élelmiszer analitikai területet veszünk igénybe.
1. Az illó komponensek elemzése gázkromatográf-tömegspektrométer rendszeren történik, a gázkromatográfiás elemzéseket két-dimenziós készüléken tervezzük elvégezni a nagyszámú komponens jelenléte miatt. Ezeknek az eredményeit felhasználva statisztikai módszerek alkalmazásával a jellemző komponenseket, vagy az adott pálinkára meghatározó módon jellemző komponens arányokat tervezzük megállapítani. Kapcsolatot építünk ki a legnagyobb magyar termelőkkel, és azok autentikus mintái képezik az alapot a minőségi paraméterek meghatározásához. Ebben a témában támaszkodunk a meglévő nemzetközi kapcsolatokra (Ír Whisky Laboratórium, Pozsonyi Egyetem, valamint a gyártók által üzemeltetett alkalmazástechnikai laboratóriumok – Gerstel, LECO).
2. A nem illó komponensek elemzése folyadékkromatográf-tömegspekrométeren történik, amellyel a feldolgozás, tárolás, utókezelés hatását elemezzük. Az utókezelések többféle komponenssel gazdagítják az élelmiszereket, színanyagok, és az ízt módosító komponensek kerülnek a termékbe. Ezzel kapcsolatban jelenleg csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre, ezért ezt a kutatási terület újdonságnak számít.
A munka előzménye a FOODLAB Kft. által az ÉAOP-1.1.3-12 számú pályázatban végzett kutatás-fejlsztési tevékenység. A téma kidolgozása során el kell sajátítani az említett technikák alkalmazását, az elemzésekhez szükséges mintaelőkészítési módszereket ki kell dolgozni, a nem illó komponensek esetében az elemzési módszereket ki kell fejleszteni, végül a statisztikai kiértékelést kell elvégezni.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2020-12-04

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )