Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A fizioterápia diagnosztikus és terápiás módszerei az időskorúak funkcionális hanyatlásának megelőzésében és az önellátó képességük megőrzésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
egészségtudományok
Patológiai tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács Éva
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Napjainkban az idős népesség aránya a teljes populáció 20 százalékát teszi ki. Ez az arány a 2050-re el fogja érni a 32 százalékot. Ahogy a népesség öregszik várhatóan egyre több lesz a fogyatékossággal élő, önálló életvitelre képtelen emberek száma. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy az önálló életvitelt jelentősen befolyásolja a statikus és dinamikus egyensúly, az izomzat ereje, a járásképesség és a kardiovaszkuláris állóképesség. Számos geriátriai mozgásprogramot fejlesztettek ki, melyek lényeges eleme a fenti képességek javítása. Ezek a programok akkor a leghatékonyabbak, ha a veszélyeztetett idős embereket minél korábban bevonjuk a programba. Ezért különösen fontos, hogy rendelkezzünk olyan valid vizsgálómódszerekkel, melyekkel az idős emberek fenti funkcionális képességeit fel tudjuk mérni, továbbá, hogy a mérések alapján veszélyeztetettnek ítélt személyek rendszeresen részt vegyenek a fent említett képességek javítására irányuló fizikai aktivitási programokban.

Céljaink a következők:
1. keresztmetszeti kutatásokkal megvizsgáljuk a geriátriai fizioterápiában általánosan használt vizsgálómódszerek (funkcionális tesztek és kérdőívek) pszichometriai jellemzőit (teszt-reteszt reliábilitását, abszolút reliábilitását, belső konzisztenciáját, strukturális, konvergens és diszkriminatív validitását) az intézményi keretek között élő, valamint otthonélő magyar idős emberek körében;
2. retrospektív és prospektív kutatásokban megvizsgáljuk uni- és multimodális geriátriai mozgásprogramoknak az egyensúlyra, a funkcionális mobilitásra, a járás kinematikai paramétereire, az alsó végtagizomzat erejére, és a kardiovaszkuláris állóképességre kifejtett rövid- és hosszútávú hatásait;
3. megvizsgáljuk, hogy a geriátriai szakirodalomban publikált, valamint a hazai szakemberek által kifejleszett közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitás programok megvalósíthatók-e magyar középkorú és időskorú személyek körében.

Az adatfelvételt és a méréseket egyrészt tartós ellátást nyújtó intézményekben végezzük. Az otthonélő idősek körében vezetett kutatásokban a kutatások résztvevőit önkéntes alapon, idősklubokban, egyházi közösségi helyszíneken (parókia, plébánia) valamint helyi újságokban megjelentetett hirdetésekkel toborozzuk Budapesten valamint Budapest környéki településen.

A szociodemográfiai adatokat, a fizikális és az orvosi adatokat az egészségügyi dokumentációból nyerjük, vagy személyes interjú illetve kérdőív segítségével vesszük fel. Az egyensúlyt, a funkcionális mobilitást, a járás kinematikai paramétereit, az izomerőt valamint az állóképességet standard klinikai tesztekkel illetve biomechanikai eszközökkel mérjük, melyekhez a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Biomechanikai laboratóriumának eszközparkját használjuk.


Jelentkezési határidő: 2020-12-06

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )