Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A májbetegségek kialakulásában szerepet játszó faktorok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Pathological Sciences

Thesis supervisor: Zsuzsa Schaff
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem II.Patológiai Intézet
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A májbetegségek gyakorisága világszerte növekszik. Különösen jelentősek ezek között a krónikus májbetegségek. Ezek kialakulását az esetek jelentős részében valamely akut történés előzi meg. Lényeges azon faktorok vizsgálata, amelyek a májbetegség krónikussá válásában szerepet játszanak. A program célja ezen faktoroknak a vizsgálata. A témán belül kiemelten foglalkozunk a Hepatitis C vírus szerepével a progresszióban. Ugyancsak lényeges egyes növekedési faktorok, így a transzformáló növekedési faktor az α, a β, valamint egyes sejtadhéziós molekuláknak a vizsgálata.

Egyes krónikus májbetegségekben a steatosis igen jelentős és gyakori. A steatosis összefüggését a vírusfertőzéssel, valamint az egyes extracelluláris mátrix komponensekkel ugyancsak
tanulmányozni kívánjuk. A krónikus májbetegségek közül a különböző eredetű krónikus hepatitiseket, az autoimmun májbetegségeket, cirrhosist, valamint a hepatocelluláris carcinoma kialakulását vizsgáljuk.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-12-06

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )