Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vidács László
Programhibák automatikus javítása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Vidács László
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A szoftverfejlesztésben sajnos jól ismert tendencia, hogy hibamentes szoftver nem létezik, és az új funkciók megvalósításával együtt törvényszerűen új hibák is keletkeznek. A hibák kijavítása nagy erőforrás igényű feladat, melyhez jelenleg még csak kezdeti automatikus módszerek adottak.

A kutatási téma célja automatikus módszerek kutatása, melyek képesek adott programhibához javítást, hibajavító foltot készíteni. A módszer a tesztkészletet veszi alapul, a hiba javításához szükséges, hogy az kimutatható legyen, vagyis legyen bukó teszteset ami detektálja a hibát. A módszer foltokat generál, majd minden foltra megvizsgálja, hogy azt a forráskódra alkalmazva az új kódváltozat kielégíti-e a teszteket. A kutatási feladat, hogy kódelemzésre, illetve mesterséges intelligencia módszerekre alapozva jussunk el a hibajavításig. Kapcsolódó témaként a teszteket kielégítő kód variánsok vizsgálata is fontos, mivel nem minden ilyen javítás elfogadható, illetve cél lehet a valódi fejlesztők által írt hibajavításokhoz hasonló foltok keresése.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )