Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
György Nagy
IMMUNOLOGIAI ÉS GENETIKAI TÉNYEZŐK VIZSGÁLATA REUMATOLÓGIAI BETEGSÉGEKBEN

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: György Nagy
co-supervisor: Pál Géher
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A mozgásszervei betegségek világszerte egyre súlyosbodó népegészségügyi problémát jelentenek. Ezt mutatja, hogy 2000-2010, az „Agy Évtizede” után, - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint - a „Csont és Ízület Évtizede”. A degeneratív mozgásszervi betegségekkel ellentétben a gyulladásos arthropátiák döntően a keresőképes lakosságot érintik. Világszerte igen élénk kutatás folyik napjainkban, a gyulladásos reumatológiai betegségek patomechanizmusának jobb megértése éedekében.

A napjainkban elérhető új terápiás módszerek a korábbiaknál is sürgetőbbé tették jól mérhető laboratóriumi paraméterek kutatását-fejlesztését, a hatékonyabb betegellátás érdekében. A gyulladásos reumatológiai betegségekről elfogadott, hogy a betegség korai, kritikus szakában alakulnak ki fontos immunregulációs folyamatok, melyek később szöveti és sejtszinten zajló gyulladáshoz vezetnek. Ezért ebben az időszakában “nyitottak a lehetőségek” arra, hogy megakadályozzuk a végleges ízületi destrukciók kialakulását. A régi terápiás elvet felülvizsgálva az American College of Rheumatology (ACR) ma a korán megkezdett erélyes és hatásos terápia bevezetését javasolja számos gyulladásos reumatológiai betegségben. A korán elkezdett terápia célja a betegség aktivitásának csökkentése, a progresszió megfékezése, a korai remisszió elérése és fenntartása. A betegek klinikai nyomonkövetése során fontos jól használható prognosztika faktorok kidolgozása.

-reumatológiai betegségek patomechanizmusának vizsgálata sejtbiológiai és molekuláris biológóaó módszerekkel

-mikropartikulák termelődésének fiziológiás szabályozása, mikropartikulák szerepének vizsgálata autoimmun betegségekben

-nitrogén monoxid szerepének vizsgálata rheumatoid arthritis, SLE és spondylitis ankylopoetica patomechanizmusában

-hisztamin szerepének vizsgálata a sokízületi gyulladás kialakulásában állatmodelleken és humán minták vizsgálatával

-reumatológiai betegségek aktivitásának vizsgálatára használható algoritmus kidolgozása

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-10-17

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )