Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Wagner László
Transzplantáció nefrológiai és diabetológiai vonatkozásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Wagner László
helyszín (magyar oldal): SE-Transzplantációs és Sebészeti Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A szolid szervek transzplantációjának sikerességét donor-, recipiens- és transzplantáció-specifikus faktorok egyaránt meghatározzák.
Veseátültetést követően a vesefunkció hosszú távú megőrzése, a graft túlélésének biztosítása, a recipiens élethosszának és életminőségének javítása az elsődleges cél. A vesefunkciót és annak progresszióját számos tényező ronthatja, melyek egy része ismert, azonban ezek célzott és hatékony kivédése csak részben megoldott.
A jelenleg rendelkezésre álló imunszuppresszánsok dózis- és időfüggően befolyásolhatják a vesefunkciót, fehérjeürítést provokálhatnak, károsíthatják a beültetett szervet is. Individualizált immunszuppresszív kezelés beállítása, a mellékhatások célzott kezelése segíthet ezek kivédésében.
Diabétesz talaján kialakult veseelégtelenségben a már átültetett vesét is károsíthatja a cukorbetegség, illetve társbetegségei. A vesegraftot érintő diabáteszes nefropátia megfelelő megelőzése és kezelése sem teljesen megoldott. 1-es típusú diabéteszhez társuló veseelégtelenségben a veseátültetés mellett hasnyálmirigy transzplantáció, illetve szigetsejt-átültetés is szóba jön.
Szolid szerv transzplantációját követően a szénhidrát-háztartás gyakran felborul, mely poszttranszplantációs diabétesz mellitusz kialakulásához vezethet. Ez mind a graft, mind a recipiens túlélését, illetve a kardiovaszkuláris rizikót befolyásolhatja, emiatt felismerése, szűrése és megfelelő kezelése kiemelten fontos. Hátterében a korábbiakban fel nem ismert szénhidrát-anyagcsere zavaron, illetve az immunszuppresszív kezelésen túl más tényezők is állhatnak, melyek egy része még felfedezésre vár.
A fenti állapotok mind részletesebb megismerése, megelőzése és kezelése hozzájárulhat a recipiens jó veseműködéséhez és normális cukoranyagcseréjéhez. A transzplantáció sikerét segíthetik mind az ez irányban végzett alapkutatások, mind a klinikai vizsgálatok.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )