Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Keszthelyi-Szabó Gábor
Élelmiszeripari szennyvizek anaerob biológiai lebonthatóságának fokozására alkalmazott mikrohullámú és termikus előkezelések hatékonyságának elemzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Keszthelyi-Szabó Gábor
helyszín (magyar oldal): SZTE Mérnökkar
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Az élelmiszeripari szennyvizek szervesanyag tartalmának anaerob fermentációs (AD) eljárások soráni biológiai lebonthatósága különböző előkezelésekkel tovább fokozható. Ezek közül a termikus kezelési eljárások flexibilisen adaptálhatóak a szennyvíz mennyiséghez és összetételéhez. A mikrohullámú (MW) és hidrotermikus (HCT) előkezelések hatékonysága és az előkezelési körülmények optimalizálása szempontjából szükséges vizsgálni a specifikus műveleti paraméterek hatásait a szervesanyag frakció vízoldhatóságára, a biogáz kitermelési mutatókra, a biogáz minőségi paramétereire, valamint az anaerob lebontás kinetikájára. A szennyvizek dielektromos jellemzőinek (dielektromos állandó, dielektromos veszteségi tényező, reflexiós tényező) kezdeti, valamint a különböző előkezelések közbeni mérése lehetővé teszi a biológiai lebonthatósági, valamint a szervesanyag frakcióban végbemenő fiziko-kémiai változások és a dielektromos paraméterek közötti összefüggések feltárását. Ezen vizsgálatok alapján az előkezelések energetikai hatékonyságát folyamatközben előrejelző fiziko-matematikai modellek alkothatóak.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-02-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )