Az élelmiszeripari szennyvizek szervesanyag tartalmának anaerob fermentációs (AD) eljárások soráni biológiai lebonthatósága különböző előkezelésekkel tovább fokozható. Ezek közül a termikus kezelési eljárások flexibilisen adaptálhatóak a szennyvíz mennyiséghez és összetételéhez. A mikrohullámú (MW) és hidrotermikus (HCT) előkezelések hatékonysága és az előkezelési körülmények optimalizálása szempontjából szükséges vizsgálni a specifikus műveleti paraméterek hatásait a szervesanyag frakció vízoldhatóságára, a biogáz kitermelési mutatókra, a biogáz minőségi paramétereire, valamint az anaerob lebontás kinetikájára. A szennyvizek dielektromos jellemzőinek (dielektromos állandó, dielektromos veszteségi tényező, reflexiós tényező) kezdeti, valamint a különböző előkezelések közbeni mérése lehetővé teszi a biológiai lebonthatósági, valamint a szervesanyag frakcióban végbemenő fiziko-kémiai változások és a dielektromos paraméterek közötti összefüggések feltárását. Ezen vizsgálatok alapján az előkezelések energetikai hatékonyságát folyamatközben előrejelző fiziko-matematikai modellek alkothatóak.