Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tisza Miklós
Könnyűfém autókarosszéria fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
gépészeti tudományok
Sályi István Gépészeti tudományok Doktori Iskola

témavezető: Tisza Miklós
helyszín (magyar oldal): Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet
helyszín rövidítés: ATI


A kutatási téma leírása:

Az autóipar az elmúlt évtizedek során komoly kihívásokkal nézett szembe. Egyre szigorodó környezetvédelmi előírások, fokozódó jogi elvárások, növekvő fogyasztói igények. Ezek a követelmények részben egymásnak is ellentmondanak, de szinte mindegyik követelmény teljesítésében az autók tömegének csökkentése kiemelt jelentőséggel bír.
A tömegcsökkentés két fő iránya a nagyszilárdságú acél alapanyagok, illetve a könnyűfémek fokozott alkalmazása az autó karosszéria elemek gyártásában. A könnyűfémek alkalmazásában a fő szerepet a különféle korszerű alumínium ötvözetek alkalmazása jelenti. Ugyanakkor az alumínium ötvözetek alkalmazása számos újabb problémát is felvet (rosszabb alakíthatóság, hegesztési problémák, kisebb szilárdság, stb.). Mindezek mellett is szinte valamennyi prémium autógyártó palettáján megtalálhatók legalább egy tanulmány autó szintjén az alumínium karosszéria domináns szerepével megvalósuló konstrukciók.
A kutatási téma célja a könnyűfém ötvözetek alkalmazásának kutatása, az alakítási, hegesztési, kötéstechnológiai problémák megoldása, gazdaságos gyártási alternatívák kidolgozása.
A téma kutatása az Intézet által konzorciumi kutatási együttműködés keretében irányított EU finanszírozású projekt, valamint az Intézet széleskörű autóipari kapcsolatai teremtenek kiváló kutatási feltételeket.

Ajánlott nyelvtudás: angol

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-02-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )