Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A vesetranszplantációt követően fellépő: sebészi, immunológiai szövődmények és malignus elváltozások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Toronyi Éva
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A vesetranszplantáció az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az immunoszuppressziv terápia jelentős fejlődésének eredményeként a transzplantált vese túlélése jelentősen megnőtt. A vesetranszplantált betegek hosszabb ideig élnek, így megnő a tumor kialakulásának az esélye: 10 évvel a vesetranszplantációt követően 14%, 20 évvel a transzplantáció után ez a rizikó 40%-ra nő.
Működő graft eseteiben a cardiovascularis okok után a malignus tumorok jelentik a második leggyakoribb halálokot.

Az egyes tumorok előfordulási gyakorisága a transzplantált betegekben különbözik a nem transzplantáltakétól. Ismert tény, hogy a calcinuerin inhibitor hatásmechanizmusú immunszuppressziv szerek mellett magasabb a daganatok incidenciája. Calcineurin inhibitorok elősegítik a B-sejtek proliferációját a T lymphocyták IL6 secreciójának fokozása által, csökkentik a DNS repair képességét és direkt cellularis hatás révén elősegítik a metastatikus tumor terjedést.
Az utóbbi években bevezetett proliferációs szignál gátló mTOR ( mammalian target of Rapamycin) típusú immunszuppresszio mellett a tumorok előfordulási gyakorisága csökkent. Az mTOR inhibitorok hatékonyan gátolják a különböző sejtvonalak proliferációját, elősegítik a tumor sejtek apoptosisát, gátolják a metastatikus tumor növekedést, gátolják az angiogenesist.
Kísérletes vizsgálatokban-egérben- a Rapamycin gátolta a metastatikus tumor növekedést és az angiogenesist, csökkentette a VEGF (vascular endothelial growth factor) termelődését és az IGF-β expressióját. Jelentősen gátolta az ér endothelium sejtjeinek a VEGF stimulációra adott válaszát. Gátló hatást fejt ki a malignus sejtek növekedésére és megállítja a sejtciklust a G1 fázisban.

Mindezek alapján célul tűztem ki a proliferációs signál gátló immunszuppressziv szerek fenti hatásainak klinikai vizsgálatát azon vesetranszplantált betegeken, akiknél tumor kialakulását észleltük. Ezen témában az irodalomban is kevés publikáció áll rendelkezésre.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján 1973 november és 2007. december 31. között 3001 veseátültetés történt. Ezen betegekben 214 malignus tumort diagnosztizáltunk, összesen 198 betegben. Ezen számadatok azt bizonyítják, hogy egy centrum vonatkozásában jelentős számú betegen vizsgálhatjuk ezen gyógyszerek hatását.

A tudományos értekezésben egyrészt a klinikai adatok retrospektiv feldolgozását tervezzük, másrészt az újonnan diagnosztizált esetek további részletes elemzését.
A Hamburgi Universitätsklinikum Eppendorf Kutatócsoportjával kiépített kapcsolat pedig a fent említett szerek további állatkísérletben történő vizsgálatára nyújt lehetőséget.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2019-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )