Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ágnes Haris
Prevention, patient education and psychosocial care, the importance and influence of holistic nephrological care on the patients’ quality of life of and their home based

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
theoretical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: Ágnes Haris
Location of studies (in Hungarian): Szent Margit Kórház, Nephrológiai Központ
Abbreviation of location of studies: SzMK


Description of the research topic:

A krónikus vesekárosodásban szenvedő betegek életkilátása alacsony, az életminőség pedig rendkívül rossznak mondható. A veseelégtelenség mellett számos szövődmény és társbetegség is komplikálja a kórképet. Emellett a betegek pszichoszociális helyzete igen hátrányos, alacsony az iskolázottság és rendkívül kicsi azok száma, akik dialízis kezelés mellett megőrzik a munkaképességüket és a munkahelyüket, mint ahogyan azt a hemodializált betegek körében a Szent Margit Kórház Vese Alapítványa, a Magyar Vese Alapítvány, a Magyar Nephrológiai Társaság (MANET) Vezetősége és a SE Magatartástudományi Intézete szervezésében 2006-ban végzett országos felmérés eredménye kimutatta. A krónikus vesebetegek állapotának megfelelő szinten tartásában a szakmai irányelvek alapján végzett orvosi ellátás és a kísérőbetegségek kezelése mellett döntő jelentőséggel bír a pszichoszociális gondozás, továbbá a betegek megfelelő együttműködésének megnyerése is, melynek elérésére a leghatékonyabb módszer a beteg - ideális esetben családtagjával együttes - oktatása, a betegedukáció. A holisztikus vesebeteg ellátás jelentőségét hangsúlyozzák a MANET Pszichoszociális és Rehabilitációs Bizottságának programja és az évente nagy sikerrel megrendezésre kerülő Országos Pszichonephrológiai és Rehabilitációs Konferencia előadásai is.
Mindezek alapján kiemelten jelentős annak kutatása, hogy komplex, multidiszciplináris beteggondozással milyen mértékben tudjuk lassítani a vesebetegség progresszióját, akadályozni a betegség szövődményeinek kialakulását, javítani az életminőséget és a pszichoszociális állapotot. Figyelembe véve, hogy a betegek által az otthonukban végzett vesepótló kezelés magasabb életminőséget biztosít mint az intézeti dialízis, jelentős annak a kutatása is, hogy a betegek edukációjával és pszichoszociális gondozásával növelhető-e az otthoni hemodialízist vagy peritoneális dialízist választók aránya.
A tervezett kutatási téma célkitűzései:
- Hogyan segíti a betegedukáció és a pszichoszociális gondozás az együttműködés, terápiahűség javulását?
- Milyen az optimális oktatási módszer, milyen módon befolyásolja az oktatás hatékonyságát a beteggel közvetlenül együtt élő családtag bevonása az edukációba?
- Megelőzhetők-e, illetve enyhíthetők-e a veseelégtelenség talaján kialakuló szövődmények és kísérőbetegségek holisztikus beteggondozással?
- Milyen mértékben javul az életminőség, az otthoni dialízis modalitás választás és a komplex rehabilitáció eredményessége magas színvonalú betegedukáció és pszichoszociális beteggondozás mellett?
A Szent Margit Kórház III. progresszivitási szinttel minősített Nephrológiai Centrumában különleges betegoktatási programmal az országos és nemzetközi átlagot jelentősen meghaladó mértékben tudtuk növelni az otthon végzett peritoneális dialízissel kezelt betegek arányát. Emellett kiemelendő a MANET Vezetőségének szakmai támogatásával végzett azon törekvésünk, hogy megfelelő szakhatósági engedélyek birtokában bevezethessük és a betegek számára elérhetővé tegyük a napjainkban legfejlettebbnek tartott, legjobb életminőséget és kiemelkedő túlélési eredményeket biztosító otthoni hemodialízis kezelést. Centrumunkban mindkét modalitás vonatkozásában adottak a technikai feltételek, nephrológiai-szakorvosi tapasztalataink széleskörűek és folyamatosan bővülnek. Nephrológiai központunk speciális profilját képezi a multidiszciplináris, holisztikus szemléletű betegoktatás.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2019-12-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )