Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Sótonyi
Az aorta aneurizmák és aorta vérzések etiopatológiai analízise

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Sótonyi
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A fejlett országok halálozási statisztikáiban élen állnak a szív- és érrendszeri betegségek. A várható élettartam növekedése és a számos környezeti rizikófaktor miatt az aortabetegségek incidenciája és prevalenciája emelkedik. Az aortát érintő kórfolyamatok elektív, tervezett ellátása lényegesen jobb eredményekkel jár, mint a sürgős beavatkozás. A műtét optimális időpontjának meghatározása céljából számos fontos információt tartalmazhat a Semmelweis Egyetemen (SE) rendelkezésre álló bonctani anyag feldolgozása és kiértékelése.
Munkánk során az aorta repedéséhez vezető természetes és nem természetes okokat elemzünk, felhasználva az SE Igazságügyi és Biztosításorvostani, I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet és II. Sz. Patológiai Intézet bonctani anyagait. A vizsgálat az aortavérzéshez, majd halálhoz vezető aneurizmák, disszekciók és sérülések retrospektív módon gyűjtött adatit összegzi.
A demográfiai adatok mellett, a vérzéssel járó kóresemények időbeli - év, évszak, hónap, nap - eloszlást, a rendelkezésre álló kórelőzményeket tekintjük át és vetjük össze a boncolás során talált leletekkel (vérzés elhelyezkedése, iránya, kompressziós tünetek, disztális embolizáció, stb.). Emellett elemezzük a betegek ellátási eseményeit. A vérzéssel járó események időpontját és bekövetkezésük földrajzi elhelyezkedését is összevetjük orvosmeteorológiai adatbázisunkkal.
Kutatásunk fő célja, hogy olyan adatokat szolgáltathassunk, amelyek a prevencióban, a szűrésben, az ellátásszervezésében is tényleges segítséget nyújthatnak a gyakorló érsebészek és angiológusok számára.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )