Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Hasnyálmirigy betegségek diagnosztikája és kezelése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szücs Ákos
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Minden erőfeszítés ellenére, a hasnyálmirigy ductalis adenocarcinoma prognózisa gyakorlatilag semmit sem javult az elmúlt években, az öt éves túlélés még mindig nem haladja meg az 5-6%-ot. Noha jelenlegi tudomásunk szerint legalább egy évtized telik el a driver mutáció kialakulása és az első, még nem metasztatikus tumorsejt kialakulása között (1), jelen pillanatban sajnos nem áll semmilyen módszer a rendelkezésünkre, ami elősegítené a korai diagnosztikát. Kutatásaink egyik fő célja olyan korai diagnosztikára alkalmas eljárás kifejlesztése, amellyel - a széles időablakot kihasználva - lehetőségünk nyílna a korán metastatizáló pancreas adenocarcinoma korai áttéteinek megelőzésére és a daganat jelenlegi igen rossz prognózisának javítására. Előzetes kutatásaink alapján az emberi szervezet minden sejtje által kiválasztott és ezáltal tesnedveinkben megtalálhatóextracelluláris vezikulák - belsejükben különböző egyedi fehérjéket és nukleinsavakat szállítva -alkalmasak lehetnek arra, hogy a jövőben biomarkerként használjuk különböző kórképek, például a pancreas daganatok korai diagnosztikájára.
A pancreas dagantok kezelésének gold standardja mind a mai napig a tumor sebészi eltávolítása és egyben ez az egyetlen módszer, ami esélyt adhat a beteg gyógyulására. A betegség által okozott legfontosabb tünet, az elzáródásos sárgaság ugyanakkor nehezíti a sebészi műtét optimális időpontjának a kiválasztását. Noha a jelenlegi irodalmi adatokból tudjuk, hogy a preoperatív epeúti drainage szignifikáns módon emeli a műtéthez társuló perioperatív morbiditást (2), sok esetben ez mégsem elkerülhető. A mindenkori döntéshez szükséges algoritmus, mely az individuális beteg elzáródásos sárgáságának ellátásában segítséget nyújthat, hiányzik. Kutatásaink másik fő célja egy olyan score rendszer kidolgozása, mely prospektív vizsgálatok adatain alapulva segíti a preoperatív döntéshozatalt.
A fentiekhez hasonlóan folytatjuk a prospektív adatgyűjtést nem csak malignus hasnyálmirigy daganatok, hanem krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetében is. Ezen betegségcsoport kezelésében a különböző társszakmák együttműködésének kiemelt jelentősége van, a különböző diagnosztikus és terápiás modalitások közötti választásnak pedig minden esetben evidenciákon kell nyugodni (3).
Az elzáródásos sárgaság helyes kezelése nem csak malignus betegség esetén állítja sokszor nehéz döntés elé az egészségügyi személyzetet, hanem jóindulatú kórképek esetén is. Benignus epeúti szűkületek hosszú távú eredménnyel kecsegtető kezelése mind a mai napig nem megoldott, ismételt szűkület kialakulása minden jelenleg ismert terápiás modalitás mellett - a beteg életkilátásait figyelembevéve - elfogadhatatlanul magas (4). Kutatásunk célja egy olyan újszerű kezelési metódus kidolgozása, mely során a heges szűkület percutan transhepaticus kezelésével műtéti eljárás vagy stent beültetés nélkül tudunk hosszútávú eredményeket elérni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )