Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pap Károly
Keresztszalag pótlásra felhasználható allo- és autograftok vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Pap Károly
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az elülső keresztszalag kulcsszerepet játszik a térd stabilizálásában és normál működésének fenntartásában. Szakadása a térd instabilitását okozza, aminek következtében szekunder gonarthrosis alakulhat ki. Ezért célszerű ezt a saját (autograft) vagy más személyből kivett (allograft) szalaggal sebészi úton pótolni.
A különböző graftok statikus és dinamikus szilárdsági tulajdonságainak mérése és statisztikai elemzése után választ kapunk a graft implantáció alapvető kérdéseire, hogy van-e szilárdsági különbség graft típus, nem, kor tekintetében a minták között (autograft modell) valamint, hogy a különböző dózisú (25 kGy és 50 kGy) sugárzás megváltoztatja-e a graftok szilárdságtani jellemzőit (allograft modellek).
Reményeink szerint a sugárzás és a fagyás káros következményeit sikerül minimálisra, és a kutatás végén, reményeink szerint egy könnyen használható, biztonságos, "off the shelf" termék állítható elő, amivel a keresztszalag-pótlások egy része allografttal megoldható lenne. A sebészileg és mikrobiológiailag is tökéletesen előkészített termékek lényegesen csökkentenék a műtéti időt, postoperatív fájdalmat, vérvesztést és szövődményeket, azaz a terápiás költséget és a kórházi benntartózkodást. További előnye, hogy a beteg egyéb térdízület közeli lágyrészeit nem sértjük, ami a rásérülések kockázatát is csökkenti.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )