Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dénes Zoltán
A funkcióképesség és fogyatékosság, másodlagos egészségi állapotok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Dénes Zoltán
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A WHO 2001-ben jelentette meg „A funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása (FNO)” című klasszifikációs rendszerét. A fogyatékosság ennek értelmezése szerint az egészségi állapotváltozást szenvedett ember és kontextuális (személyes és környezeti) tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki, tehát nem direkt következménye adott egészségi állapotváltozásnak. A személyes tényezők az osztályozási rendszernek még nem képezik részét, nem kutatottak megfelelő mélységben, ezért nem is kellően ismertek.A személyes tényezők szerepének feltárása a fogyatékosság kialakulásában ezért fokozott jelentőséggel bír.

A különböző károsodások– így a jelen témában a mozgásszervek károsodásai is – gyakran vezetnek másodlagos állapotokhoz. A másodlagos állapotok az emberek tevékenykedő képességének akadályozottságához, valamint a társadalmi életben való részvételének korlátozottságához vezetnek. Kialakulásuk nagyrészt független attól, hogy azokat fejlődési rendellenesség, baleseti sérülés, gyulladásos, degeneratív vagy daganatos betegség okozta-e. Mindezek együttesen kedvezőtlenül befolyásolják az érintett személy életminőségét, családjának funkcióképességét és jelentős anyagi terhet rónak a társadalomra. Utóbbinak egyik ismert megnyilvánulása a mozgásszervi betegségek jelentős szerepe a táppénzes napok, valamint a munkaképességüket elveszítő személyek magas számának alakulásában.

A rehabilitáció jelentősége tehát messze túlmutat az érintett ember állapotának, helyzetének javításán. Ennek ellenére sikere elsősorban a fogyatékos ember rehabilitációs módszereinek fejlesztésétől függ. A rehabilitációs szükségleteket csak megfelelően alkalmazott funkcionális felmérés alapján lehet felismerni, amely az FNO minden dimenziójára kiterjed.

A rehabilitációs osztályra történő felvételkor az állapot felmérés során sok esetben a primer károsodással közvetlen okozati összefüggésben nem lévő szekunder állapotok is észlelhetők. Ezek a fogyatékosságot súlyosbíthatják, és életminőség romláshoz vezethetnek. Egy részük iatrogén ártalomként értékelhető. A leggyakoribb szekunder károsodások a decubitus, a kontraktúra, légúti károsodások (trachea stenosis, aspirációs pneumónia), tracheo-oesophagealis sipoly, uroinfekció ill. az immobilizációs szindróma. Mindezek az eredeti károsodással együtt súlyos lelki károsodások kialakulást is előidézhetik, kockáztatva a fogyatékos ember aktív részvételét a rehabilitáció folyamatában. Ezért a másodlagos állapotok kialakulási mechanizmusának, korai diagnosztikájának, kezelésük módszereinek a rehabilitációra, illetve a hosszú távú egészségi állapotra és az életminőségre gyakorolt hatásának vizsgálata indokolt. A keletkező eredmények elősegíthetik a prevenciót, javíthatják a rehabilitáció eredményességét, valamint az érintett emberek életminőségét. Mindezeken túl a család és a társadalom terheit is csökkenthetik.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )