Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az ízületi terhelőfelszínek porckárosodásainak és kezelési lehetőségeinek kísérletes és klinikai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Hangody László
helyszín (magyar oldal): Uzsoki Kórház, Ortopéd-traumatológiai Osztály
helyszín rövidítés: UK


A kutatási téma leírása:

A munka során több, ma még az ortopéd sebészetben rutinszerűen implantátumként nem használatos térhálós szerkezetet biztosító biodegradábilis anyag vizsgálata történik meg. Állatkísérleteket folytatunk, hogy a mozaikplasztika, mint világsikert befutott magyar porcfelszín rekonstrukciós eljárás tovább tökéletesedjen. Ugyanakkor a munka másik törekvése, egy olyan anyagnak a felkutatása, mely a jövőben végzendő porcfelszínképző törekvések során biológiai tulajdonságainak köszönhetően alkalmazható legyen humán műtéteknél is.
A kísérleteken kívül részletes szövettani vizsgálatokat végzünk a választott anyag szöveti válaszreakcióinak megfigyelésére. Klinikai próbák is történnek az optimálisnak tartott implantátumok gyakorlatban való alkalmazhatóságának igazolására.

Anyag és módszer :
A célok elérése érdekében biodegradábilis anyagok állatkísérletek során történő beültetését végezzük, valamint részletes szövettani elemzéseket folytatunk a választott anyag szöveti válaszreakcióinak megfigyelésére. Klinikai próbákat is végzünk az optimálisnak tartott implantátumok alkalmazhatóságának igazolására. Állatkísérleteink során ötven kutya száz térdízületébe implantálunk biodegradábilis anyagokat ezen területek posztoperatív vizsgálatával. Azt a céljainknak legjobban megfelelő donor területet kitöltő anyagot keressük, mely megakadályozhatja a posztoperatív bevérzéseket. Az általunk vizsgált reszorbábilis anyagnak több további feltételnek kell megfelelnie. Felületükön jó minőségű reparatív
szövetnek kell képződnie, állományukba gazdag vasculáris és sejtes benövéseknek lezajlania, mégpedig olyan módon, ahogy az a természetes gyógyfolyamatok során szokott történni. Állatkísérleteinkben hat különböző biodegradábilis anyag viszsgálatát tervezzük. A munka során az szempont is fontos, hogy későbbi porcfelszín képző eljárások kidolgozásánál az általunk megfelelőnek tartott anyagot széles körben fel lehessen használni.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2020-05-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )