Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács József Gábor
Fröccsöntő szerszámok elosztórendszerének fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
gépészeti tudományok
Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács József Gábor
helyszín (magyar oldal): BME Polimertechnika Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. T épület 309.
helyszín rövidítés: PT


A kutatási téma leírása:

.) Előzmények: A fröccsöntött termékek gyártástechnológiája és gyártószerszáma jelentősen befolyásolja a végtermékek tulajdonságait. Annak érdekében, hogy ezek a folyamatok tervezhetőek legyenek, szükséges a megfelelő szerszámkialakítás. Ezen belül is a – főleg a többfészkes szerszámok esetében – kiemelten fontos az elosztócsatorna és a gátak megfelelő kialakítása.
b.) A kutatás célja: A kutatás fő célja a fröccsöntő szerszámok elosztórendszerének tervezése, tervezhetőbbé tétele. További cél speciális elosztórendszerek és gátak kialakítása, amelyek kitöltési egyenetlenségeket megelőzve pontosabbá tehetik a termékgyártást.
c.) Elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye:
• Szakirodalmi áttekintés. Szakirodalmi adatok feldolgozása, kiemelve a fröccsöntő szerszámok tématerületét. A szerszámozáson belül az elosztórendszerek és gátak kialakításainak áttekintése. (időigény: kb. 12 hónap)
• Kísérleti eszközök fejlesztése és tesztelése. Elő-kísérletek végzése és azok visszacsatolás az eszközfejlesztésbe. Speciális, szabadalmakkal nem ütköző elosztórendszerek tervezése és előzetes tesztelése. (időigény: kb. 20 hónap)
• A kifejlesztett új elosztórendszerek és gátkialakítások ellenőrzése, verifikálása. Az eredmények alapján az új tervezési irányelvek megfogalmazása és szabadalom készítése. (időigény: kb. 16 hónap)
d.) A szükséges berendezések: A kutatómunkához szükséges technológiai, anyagvizsgáló és mérőberendezések a Polimertechnika Tanszék akkreditált laboratóriumában rendelkezésre állnak.
e.) Várható tudományos eredmények: Olyan szerszámtervezési módszer kerül kifejlesztésre, amely irányt mutat a fröccsöntő szerszámok kialakításához, valamint javítja a termékek minőségét és egyenletességét.
f.) Irodalom:
• Tábi T., Suplicz A., Szabó F., Kovács N. K., Zink B., Hargitai H., Kovács J. G.: The analysis of injection molding defects caused by gate vestiges, Express Polymer Letters, 9, 394-400 (2015).
• Zink B., Szabó F., Hatos I., Hargitai H., Kovács J. G.: DMLS szerszámbetétek szimulációs vizsgálata, Műanyag- és Gumiipari Évkönyv, 12, 80-87 (2014).
• Kovács J. G., Sikló B.: Test method development for corner deformation of injection moulded plastic parts, Polymer Testing, 30, 543-547 (2011) .
• Zink B., Szabó F., Hatos I., Suplicz A., Kovács N. K., Hargitai H., Tábi T., Kovács J. G.: Enhanced Injection Molding Simulation of Advanced Injection Molds. Polymers, 9, (2017)
A tanszékvezető aláírásával igazolja, hogy a kutatáshoz szükséges berendezések és eszközök rendelkezésre állnak, és a tanszék biztosítja a kutatás feltételeit.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-04-06

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )