Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Barcza Zoltán
A növényzet fenológiai ciklusának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Barcza Zoltán
helyszín (magyar oldal): ELTE Meteorológiai Tanszék
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

A növényzet fenológiai ciklusa szorosan összefügg a mindenkori időjárással, és érzékenyen reagál a környezeti feltételek megváltozására. Emiatt az éghajlatváltozás egyik legfontosabb indikátora a vegetációs időszak kezdetének illetve végének megfigyelt eltolódása. Kevéssé ismert, hogy a vegetációs időszak hossza alapvetően bedolyásolja a növényzet fejlődését és szénmérlegét, ami a globális szénciklus szemontjából nagy jelentőséggel bír. A tervezett kutatás keretén belül különböző mérési adatok felhasználásával vizsgáljuk a fenológiai ciklus főbb elemeit. Emellett matematikai modellt dolgozunk ki a vegetációs időszak kezetének becslésére. A Biome-BGCMuSo hazai fejlesztésű biogeokémiai modell fenológiai almodulja segítségével vizsgáljuk a modell alkalmazhatóságát, annak korlátait. A kutatás hozzájárul a növényfejlődés és az éghajlatváltozás kölcsönhatásának vizsgálatára változó éghajlati körülmények közt.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2019-05-31


2022. X. 05.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2022. december 2-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )