Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
HT-nephrologia:renovascularis HT, CV adaptatio, cardialis autonom, peripheriás sensoros neuropathia, HT-variabilitás.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Doctoral School of Multidisciplinary Medical Scienses

Thesis supervisor: György Ábrahám
Location of studies (in Hungarian): 1st Depatment of Internal Medicine, Faculty of Medicine, University of Szeged, H-6720 Szeged, Korányi fasor 8-10.Hungary
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A renovascularis hypertensio csak 1-2 %-a az összes hypertensiós esetnek. Ha figyelembe vesszük, hogy a másodlagos hypertensio összesen 5-7 %, akkor ez a renovascularis hypertensio arány jelentős. Az összegyűlt tapasztalatok szerint a gyógyszeres kezelés csak átmenetileg jelent megoldást a therápiában, hosszú távon a szűkült vesearteria tágítása vagy műtéti kezelése lényegesen kedvezőbb eredménnyel jár.
Nem tisztázott, hogy a különböző kiváltó okok mellett (fibromuscularis hyperplasia, arterioscleroticus szűkület, stb.) milyen fokú (enyhébbtől a teljes elzáródásig), milyen elhelyezkedésű arteria renalis szűkület (paraaortalis, a beszájadzástól távolabbi, intrarenalis, egy-, ill. kétoldali) mellett milyen egyéb diagnosztikus lehetőségek (arteria renalis resistív index, separalt renin vizsgálat, separalt izotóp renalis clearence, stb.) alkalmasak a szűrésre, a diagnózis felállítására és a legkedvezőbb therápiás beavatkozás előrejelzésére.
Bizonyos kérdések megválaszolásához (például: arteria renalis elzáródás kezelési módja, ACE-gátlók használatának korlátai, stb.) állatkísérletes vizsgálatok eredményeit tervezzük igénybe venni. Ezek a vizsgálatok azért is fontosak, mert a renovascularis hypertensio az egyik legjobban kezelhető másodlagos hypertensio-féleség.

Required language skills: angol
Further requirements: 
TDK munka

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-08-31


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )