Thesis supervisor: Ildikó Magyar
Location of studies (in Hungarian): Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola, 1118 Budapest Villányi út 29-43. Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
A Candida zemplinina a tokaji aszúbogyókon és aszúerjesztésekben jellemzően előforduló élesztőgomba, amelynek több borászati szempontból kedvező tulajdonsága ismert (cukortűrés, hidegtűrés, magas glicerintermelés, fruktofilia), ezért az utóbbi években a borászati kutatások homlokterébe került. Még kevés ismeret áll rendelkezésre a faj a szerves savképzéséről, cukor, valamint aminosav metabolizmusáról illetve ezek összefüggéseiről.
A kutatási program célja, hogy gyűjteményi törzsek, valamint természetes izolátumok alkalmazásával átfogó képet kapjunk a C. zemplinina eddig nem vagy kevéssé vizsgált tulajdonságairól és fajon belüli diverzitásáról. A főbb vizsgálati területek: cukor és alkohol tolerancia, oxigén hatása a cukorlebontásra, szerves savak képződésére, nitrogénigény, aminosavak hasznosítása, biogén aminok képzése.