Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Anna Maráz
Élesztőgombák laktóz metabolizmusának fiziológiai és genetikai vonatkozásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő
food sciences
Doctoral School of Food Sciences

Thesis supervisor: Anna Maráz
Location of studies (in Hungarian): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43-
Abbreviation of location of studies: SZIE


Description of the research topic:

A laktóz szénforrásként való felhasználására kevés élesztőgomba faj képes, melyek többsége aerob úton metabolizálja a laktózt, néhány faj azonban etanolos erjesztéssel is képes hasznosítani. Biotechnológiai szempontból mind a laktóz erjesztésnek, mind pedig az aerob laktóz metabolizmusnak nagy jelentősége van; előbbi elsősorban a laktóz tartalmú élelmiszeripari melléktermékekből bioetanol előállítását célozza, míg a második β-galaktozidáz enzim vagy heterológ fehérjék előállítása szempontjából fontos.
A kutatómunka célja biotechnológia szempontból eddig még kevésbé ismert laktóz hasznosító élesztőgomba fajok laktóz metabolizmusának vizsgálata, elsősorban a laktóz transzport, β-galaktozidáz aktivitás és a genetikai szabályozás szempontjából.
A kutatómunka során mikrobiológiai tenyésztéses módszerek, biokémiai (enzimológiai) eljárások és molekuláris genetikai módszerek alkalmazását tervezzük.
Az eredmények várhatóan hozzájárulnak új tulajdonságú β-galaktozidáz enzimek genetikai és biokémiai jellemzéséhez, valamint a laktóz metabolizmus mikrobiológiai diverzitásának és fiziológiájának feltárásához az élesztőgombák vonatkozásában.
A laktóz szénforrásként való felhasználására kevés élesztőgomba faj képes, melyek többsége aerob úton metabolizálja a laktózt, néhány faj azonban etanolos erjesztéssel is képes hasznosítani. Biotechnológiai szempontból mind a laktóz erjesztésnek, mind pedig az aerob laktóz metabolizmusnak nagy jelentősége van; előbbi elsősorban a laktóz tartalmú élelmiszeripari melléktermékekből bioetanol előállítását célozza, míg a második β-galaktozidáz enzim vagy heterológ fehérjék előállítása szempontjából fontos.
A kutatómunka célja biotechnológia szempontból eddig még kevésbé ismert laktóz hasznosító élesztőgomba fajok laktóz metabolizmusának vizsgálata, elsősorban a laktóz transzport, β-galaktozidáz aktivitás és a genetikai szabályozás szempontjából.
A kutatómunka során mikrobiológiai tenyésztéses módszerek, biokémiai (enzimológiai) eljárások és molekuláris genetikai módszerek alkalmazását tervezzük.
Az eredmények várhatóan hozzájárulnak új tulajdonságú β-galaktozidáz enzimek genetikai és biokémiai jellemzéséhez, valamint a laktóz metabolizmus mikrobiológiai diverzitásának és fiziológiájának feltárásához az élesztőgombák vonatkozásában.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-01-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )