Thesis supervisor: Sándor Bíró
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar Abbreviation of location of studies: DEÁOK
Description of the research topic:
A vizsgálatok során gazdasági haszonállatok mikrobiomjának különböző takarmány adalékok hatására bekövetkező változását követjük metagenomikai módszerrel.
A takarmány adalékok a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó iparban melléktermékként nagy mennyiségben keletkező passzír-maradványok (paprika, paradicsom, meggy, szőlő), amelyek rendkívül értékes hatóanyagokat tartalmaznak (karotinoidok, antocianinok, flavonoidok, frukto-oligoszaharidok).
A mikrobiom mikroba összetételét nagy felbontású új-generációs szekvenálással határozzuk meg, amely a mikrobák azonosításán kívül a kis mennyiségben jelenlévő mikrobák azonosítására, illetve a mikrobák relatív mennyiségi meghatározására is alkalmas. Elvégezzük továbbá a mikrobiom molekuláris antibiotikum rezisztencia profiljának meghatározását is.
Eredményeinket összevetjük a munkacsoport más tagjai által végzett metaproteomikai eredményekkel, amely a mikrobiom metabolikus aktivitásáról ad felvilágosítást.
Eredményeink alapján úgy gondoljuk, hogy olyan új élettani szempontból hasznos takarmány kiegészítőket tudunk kidolgozni, amely a hozamfokozáson kívül az antibiotikum felhasználás jelentős csökkentését is lehetővé teszi.