témavezető: Vatai Gyula
helyszín (magyar oldal): SZIE BC 1118 Budapest Villányi út 29-43. helyszín rövidítés: SZIU
A kutatási téma leírása:
A különböző tejtermékek gyártása során keletkező tejsavó a felhasznált friss tej mennyiségének jelentős hányadát adja, sajtok készítése estén átlagosan 90 kg savó keletkezik 10 kg sajtra vetítve. A tejsavó az egyrészt magas kémiai oxigénigényű (KOI) szennyvíz (kb. 70 g/L), másrészt viszont értékes, újrahasznosítható anyagokat (laktóz, fehérjék, ásványi anyagok) tartalmazó alapanyag. Édes és savanyú savók feldolgozási lehetőségét vizsgáljuk membrán szeparáció alkalmazásával. Nanoszűréssel gazdaságosan tudunk a híg savóból besűrítéssel savókoncentrátumot (retentátum) előállítani, mely például jégkrém és joghurt alapanyag is lehet, de kétlépcsős diaszűréssel megfelelő tisztaságú laktóz is előállítható és kristályosítható.
előírt nyelvtudás: angol felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2018-06-30
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).