Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A kora újkori album amicorumok művelődés- és irodalomtörténeti jelentősége

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
literature
Doctoral School of Literature

Thesis supervisor: Miklós Latzkovits
Location of studies (in Hungarian): oktató szobája
Abbreviation of location of studies: 2203


Description of the research topic:

A téma nagy mértékben épít azokra a forrásfeltáró munkálatokra, amelyek hosszabb ideje folynak a doktori iskola Régi magyar irodolom képzési program keretében. Közismert, hogy ez a műfaj a peregrinatio academica világában vált fontossá és megkerülhetetlenné. Ez megkülönböztetten igaz a magyar művelődés történetére, hiszen a korai újkor évszázadaiban az erdélyi és magyarországi protestánsok közismerten külföldre kényszerültek, ha egyetemi végzettséget akartak szerezni. A műfaj nem csupán a szorosabban vett egyetemi tanulmányok dokumentuma, hanem részletes és jól követhető képet ad a kora újkori értelmiségi pályák alakulásáról, s arról a kapcsolatrendszerről, amelynek az erdélyi és magyarországi fiatalok részesévé váltak. A bejegyzések ezen kívül vallanak művelődés- és eszmetörténeti tendenciák jelenlétéről és változásáról is.

Required language skills: latin
Recommended language skills (in Hungarian): német, angol
Further requirements: 
Régi szövegek olvasásához szükséges paleográfiai ismeretek és készségek.

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2018-06-30


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )