Thesis supervisor: Livia Simonné Sarkadi
Location of studies (in Hungarian): Szent István Egyetem, 1118 Budapest, Villányi út 29-43., Élelmiszertudományi Doktori Iskola Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
Az élelmiszerek vagy élelmiszer alapanyagok biológiailag aktív komponenseinek vizsgálata több szempontból is fontos. Egyrészt annak megállapítása érdekében, hogy az élelmiszerek tartalmazzák-e a szükséges komponenseket és milyen mennyiségben illetve, hogy mentesek-e az esetleg toxikus komponensektől.
Ezzel összefüggésben vizsgálható élelmiszerekkel szembeni intolerancia, aminek egyik fő oka lehet az élelmiszerekben előforduló biológiailag aktív komponensek jelenléte.
Ugyanakkor növényfiziológiai oldalról megközelítve a tématerületet a mezőgazdasági növények termőképességét leginkább befolyásoló környezeti stresszek, mint például a szárazság, a magas sótartalom, a magas és alacsony hőmérséklet, a talaj ásványi anyag illetve szennyező nehézfém tartalma, a növények anyagcsere folyamatait jelentősen megváltoztatják. A stressz hatására bekövetkező változások a biológiailag aktív molekulák vizsgálatai alapján jól jellemezhetők.
A biológiailag aktív molekulák közül nagyjelentőségű az aminosavak és biogén aminok vizsgálata a fenti területeken (élelmiszerkémia, táplálkozásfiziológia, növényfiziológia) különböző elválasztás-technikai módszerekkel (Aminosav analizátor, HPLC, OPLC).